Στην Λίμνη Κουρνά με τα τιρκουάζ νερά και τις… νεράιδες

«Κρυμμένη» στις πλαγιές των Λευκών Ορέων, σε απόσταση λίγων λεπτών από την πολυσύχναστη παραλία της Γεωργιούπολης, στον νομό Χανίων, «περιμένει» η Λίμνη Κουρνά. Ένας «παράδεισος» με τιρκουάζ νερά, γεμάτος δέντρα και φυτά, που προσφέρεται για περίπατο, βόλτα με ποδήλατο, πικ νικ, αλλά και κολύμπι.

Με έκταση 579 στρέμματα και μέγιστο βάθος τα 22,5 μέτρα, η λίμνη Κουρνά φιλοξενεί στα γλυκά νερά της πάπιες, χήνες, νερόκοτες, χέλια, χελώνες και άλλα είδη. Η Λίμνη Κουρνά (Κορησία κατά την αρχαιότητα) γεμίζει με νερό που αναβλύζει από πηγές της περιοχής. Τόσο η λίμνη, όσο και ο περιβάλλων χώρος, έχουν ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Η λίμνη είναι προστατευμένη από τους ανέμους και τα νερά της είναι (σχεδόν πάντα) ήσυχα, ενώ στον πυθμένα της υπάρχουν αρκετά φύκια.

Λίμνη Κουρνά, για κολύμπι, περπάτημα και… ηρεμία

Η Λίμνη Κουρνά θεωρείται ιδανικός προορισμός για περπάτημα, βόλτα και… φωτογραφίες στην φύση. Το καλοκαίρι, τα νερά υποχωρούν και στις όχθες της σχηματίζονται μικρές παραλίες. Πολλοί επισκέπτες κολυμπούν στην λίμνη ή προτιμούν μια βόλτα με θαλάσσιο ποδήλατο, απολαμβάνοντας τα χρώματα και την ηρεμία του τοπίου. Γύρω από την λίμνη υπάρχουν καταστήματα με σουβενίρ, καφετέριες και ταβέρνες, που σερβίρουν ως… πρώτο πιάτο την υπέροχη θέα στα τιρκουάζ νερά της λίμνης.

Νεράιδες και στοιχειά

Αν κάποιος θέλει να κάνει τον κύκλο της λίμνης περπατώντας, θα χρειαστεί περίπου μία ώρα. Και αν ρωτήσει τους ντόπιους για την ιστορία της, θα ακούσει για… νεράιδες και στοιχειά, που φροντίζουν τα πτηνά και τα μικρά ζώα της περιοχής. Ο πιο διαδεδομένος θρύλος «θέλει» την λίμνη στοιχειωμένη από μια πανέμορφη κοπέλα, με ξανθά μαλλιά, που βρέθηκε σε μεγάλο κίνδυνο και ζήτησε από την Θεό να μετατρέψει την περιοχή σε λίμνη και εκείνη σε νεράιδα. Από τότε, η νεράιδα «κολυμπάει» στο νερό της λίμνης, που παίρνει φως και λάμψη από τα κατάξανθα μαλλιά της.

Διαβάστε επίσης