Αυτό το σπάνιο φυτό φυτρώνει μόνο στον Ψηλορείτη

Αυτό το σπάνιο φυτό φυτρώνει μόνο στον Ψηλορείτη

Η Horstrissea dolinicola, με τα υπέροχα ροζ άνθη, είναι ένα σπάνιο φυτό που φυτρώνει μόνο στις δολίνες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο περίπου 1.500 μέτρων. Θεωρείται ένα από τα 50 κορυφαία φυτά των νησιών της Μεσογείου και «απειλείται» από την υπερβόσκηση και την εξάπλωση των κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

Η Horstrissea dolinicola έχει χαρακτηριστεί ως Κρισίμως Κινδυνεύον (CR) είδος, σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN). Και περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας. Πρόκειται για το μοναδικό είδος του γένους Horstrissea. Επομένως, αν χαθεί αυτό το είδος, θα εξαφανιστεί, ταυτόχρονα, ολόκληρο το γένος.

Το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του σπάνιου φυτού αναπτύσσεται κάτω από το έδαφος. Η κυλινδρική ρίζα του έχει μήκος 10 εκατοστά, ενώ η ταξιανθία, συνήθως, δεν ξεπερνάει τα 2-3 εκατοστά. Τα ροζ άνθη της Horstrissea dolinicola κάνουν την εμφάνισή τους το καλοκαίρι και σχηματίζουν μια μικρή ομπρέλα.

Το φυτό αναπτύσσεται σε συγκεκριμένα σημεία, μέσα στις δολίνες του Ψηλορείτη (ασβεστολιθικές λεκάνες, που συγκρατούν χιόνι και συγκεντρώνουν το νερό της βροχής). «Εχθροί» του θεωρούνται η υπερβόσκηση και η ανεξέλεγκτη επέκταση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας.

Πρωτοβουλία για την διάσωση της Horstrissea dolinicola

Ο δήμος Ανωγείων, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα Μικρο-Απόθεμα, με στόχο την προστασία της Horstrissea dolinicola, στην θέση “Πετραδολάκια”. Η περιοχή του Μικρο-Aποθέματος προτείνεται για Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Πρόκειται για το 8ο Μικρο-Απόθεμα του Δικτύου Μικρο-Αποθεμάτων σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Κρήτης, που ξεκίνησε με το έργο “CRETAPLANT”, του προγράμματος LIFE.

Το έργο CARE-MEDIFLORA, “Δράσεις Διατήρησης Απειλούμενων Φυτικών Ειδών των Νησιών της Μεσογείου: κοινές δράσεις για «εντός τόπου» και «εκτός τόπου» διατήρηση”, στοχεύει στην βελτίωση της κατάστασης διατήρησης απειλούμενων φυτών της Μεσογείου. Χρηματοδοτείται κατά 80% από το MAVA Foundation. Και υλοποιείται από 7 φορείς, σε 6 νησιά της Μεσογείου (Βαλεαρίδες Νήσοι, Κορσική, Σαρδηνία, Σικελία, Κρήτη, Κύπρος) και από την Ομάδα Ειδικών για τα Φυτά των Νησιών της Μεσογείου της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN). Στην Κρήτη, υλοποιείται από την Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών ΜΑΙΧ.

Ημερίδα στα Ανώγεια

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διάσωσης της Horstrissea dolinicola, ο δήμος Ανωγείων, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων και η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών ΜΑΙΧ, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Γνωρίζουμε και Διαφυλάσσουμε το Φυσικό μας Περιβάλλον». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, 11:00 – 14:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

11:00 – 11:30: Χαιρετισμοί

11:30 – 11:45: Φασουλάς Χαράλαμπος, Δρ. Γεωλογίας Παν/μίου Κρήτης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη, στέλεχος του Μ.Φ.Ι.Κ. και Αναπληρωτής Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO – “Τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του Ψηλορείτη και ιδιαίτερα στην περιοχή Πετραδολάκια“.

11:45 – 12:00: Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια, Υπεύθυνη ΚΠΕ Ανωγείων – “Στης Αμάλθειας την γη, χρώμα, άρωμα, ζωή: Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Ανωγείων για την βιοποικιλότητα και τον ενδημισμό στον Ψηλορείτη”.

12:00 – 12:15: Φουρναράκη Χριστίνη, Δρ. Βιολόγος – Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ – “To φυτό Horstrissea dolinicola και δράσεις για την διατήρησή του”.

12:15 – 12:30: Θάνος Κώστας, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – “Μικρο-Αποθέματα Φυτών της Κρήτης – σημαντική καινοτομία για την Ελλάδα”.

12:30 – 13:00: Διάλειμμα – Κέρασμα.

13:00 – 13:15: Μαριά Αίθρα, Αν. Καθηγήτρια Δικαίου Περιβάλλοντος – Δικηγόρος,  Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης – “Το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των Μικρο-Αποθεμάτων Φυτών στην Ελλάδα”.

13:15 – 13:30: Γώτσιου Παναγιώτα, Βιολόγος (MSc) – Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ – “Το έργο CARE-MEDIFLORA Δράσεις Διατήρησης Απειλούμενων Φυτικών Ειδών των Νησιών της Μεσογείου: κοινές δράσεις για «εντός τόπου» και «εκτός τόπου» διατήρηση”.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Διαβάστε επίσης