Η αξία της πρόληψης και ο ρόλος των κοινωνικών λειτουργών

Η αξία της πρόληψης και ο ρόλος των κοινωνικών λειτουργών

“Καθημερινά, οι κοινωνικές δυσκολίες εντείνονται, με αποτέλεσμα να εκφράζονται ως προβλήματα συμπεριφοράς και συμπτώματα στην οικογένεια. Η έλλειψη χρόνου, λόγω αυξημένων εργασιακών απαιτήσεων, αλλά και οι ευρύτερες δυσκολίες που προκύπτουν, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την οικογένεια”.

*Της Σταυρούλας Μήλιου

“Οι κοινωνικοί λειτουργοί τάσσονται πάντα στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης όλων αυτών. Η ενίσχυση των υπαρχόντων δομών με κοινωνικούς λειτουργούς θα έχει ως στόχο όχι μόνο την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων, αλλά και την στροφή της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής στην πρόληψη. Θα απασχολούνται πλέον κοινωνικοί λειτουργοί εκεί που αρχικά δημιουργούνται τα προβλήματα και η παρέμβαση θα είναι ουσιαστική προς την αποφυγή πιο σύνθετων δυσκολιών.

Ενίσχυση της οικογένειας και πρόληψη

Στόχος μακροπρόθεσμος θα είναι η στήριξη και η ενίσχυση της οικογένειας, με απώτερο σκοπό την ουσιαστική ενδυνάμωση, την στιγμή ακριβώς που περισσότερο το έχει ανάγκη. Το αίτημα των δομών ψυχικής υγείας δεν είναι η μείωση και η έγκαιρη διαχείριση των οποίων συμπτωμάτων. Είναι η θεμελίωση της κοινωνίας σε σωματικά και ψυχικά υγιή πληθυσμό, ούτως ώστε η κοινωνία να αναπτύσσεται ολόπλευρα σε ανθρώπους και συμπεριφορές που προάγουν με τη σειρά τους την κοινωνία σε σταθερότερες βάσεις.

Άλλωστε, οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η πρόληψη και οικονομικά, συμφέρει περισσότερο…”

*Η Σταυρούλα Μήλιου είναι κοινωνική λειτουργός ΚΟΙ.ΚΕ.Ψ.Υ.Π.Ε Βενιζελείου – νηπιαγωγός και υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ηρακλείου, με τον συνδυασμό “Ηράκλειο για Όλους”, του Γιώργου Σισαμάκη. 

Διαβάστε επίσης