Χώμα από την Κρήτη στον Αυστραλό στρατιωτικό ακόλουθο

Χώμα από την Κρήτη στον Αυστραλό στρατιωτικό ακόλουθο

Σε ανάμνηση της Μάχης της Κρήτης, ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, θα παραδώσει χώμα από το ακρωτήρι της Σπάθας στον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας της Αυστραλίας.

Οι εκδηλώσεις για την 77η επέτειο της Μάχης της Κρήτης έχουν ήδη ξεκινήσει, σε όλο το νησί. Στον δήμο Πλατανιά, διοργανώνεται αύριο, Πέμπτη, τελετή μνήμης στο Κολυμπάρι, στο Μνημείο των Ευελπίδων (στις 11:00). Στην συνέχεια, ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, θα προχωρήσει σε μια συμβολική κίνηση. Θα παραδώσει λίγο χώμα από την Κρήτη, από το ακρωτήρι της Σπάθας, στον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας της Αυστραλίας στην Ελλάδα, πλοίαρχο, Τimothy Βyles.

Χώμα από την Κρήτη σε ανάμνηση της μεγάλης μάχης

Ο Αυστραλός στρατιωτικός ακόλουθος θα παραλάβει το χώμα σε ανάμνηση των ιστορικών γεγονότων που συγκλόνισαν την Κρήτη. Στο ακρωτήρι της Σπάθας και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή πραγματοποιήθηκαν σκληρές μάχες ανάμεσα στους Γερμανούς και τους συμμάχους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα ξημερώματα της 22ης Μαΐου 1941, γερμανικά πλοία προσέγγισαν το ακρωτήρι και επιχείρησαν να αποβιβάσουν Γερμανούς στρατιώτες και αξιωματικούς. Συνάντησαν όμως σθεναρή αντίσταση και υποχώρησαν, μετρώντας σημαντικές απώλειες.

Την τελετή παράδοσης διοργανώνουν ο δήμος Πλατανιά και η V Μεραρχία Στρατού.

Διαβάστε επίσης