Δεν σεβάστηκαν ούτε τον Ξυλούρη…

Δεν σεβάστηκαν ούτε τον Ξυλούρη…

Ούτε οι τοιχογραφίες στην περιοχή της Αγίας Τριάδας γλίτωσαν από το μίσος των αγνώστων που προκάλεσαν βανδαλισμούς στο κέντρο του Ηρακλείου. Οι δράστες φαίνεται ότι κινήθηκαν συντονισμένα, «χτυπώντας» σε διάφορα σημεία. Οργισμένοι οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας, για την καταστροφή της τοιχογραφίας του Νίκου Ξυλούρη.

«Όλα έγιναν σε ένα βράδυ. Ήταν οργανωμένο αυτό που συνέβη, σε Λάκκο και Αγία Τριάδα. Δεν έχουμε καταλάβει την αιτία. Το δυσάρεστο είναι ότι στην Αγία Τριάδα δεν υπάρχουν και καταστήματα με κάμερες ασφαλείας, ώστε να εντοπιστούν πιο εύκολα οι δράστες» λέει στο kritimono, ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας, Συμεών Χούπας.

Όπως ακριβώς συνέβη στον Λάκκο, έτσι και στην Αγία Τριάδα, οι κάτοικοι αντίκρισαν σχεδόν όλες τις τοιχογραφίες που κοσμούν τα παλιά κτίρια της περιοχής κατεστραμμένες. Οι… βάνδαλοι δεν σεβάστηκαν ούτε την τοιχογραφία του Νίκου Ξυλούρη, απλώνοντας πάνω της ένα παχύ στρώμα κόκκινης μπογιάς.

«Δεν το χωράει ο νους μας»

«Είμαστε σοκαρισμένοι. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε αυτό που συμβαίνει. Να βάψουν τα μάτια του Ξυλούρη; Είναι αδιανόητο. Μιλήσαμε με καλλιτέχνες και διαπιστώσαμε ότι το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί δεν είναι μια απλή μπογιά. Είναι ένα πιο παχύ υλικό, που έχει ποτίσει τα έργα και τα έχει, επί της ουσίας, καταστρέψει. Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους, ώστε να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα προσπαθήσει να σώσει όσα έργα τέχνης μπορεί. Αλλά είναι πολύ δύσκολο» εξηγεί ο κ. Χούπας.

Οι τοιχογραφίες σε Λάκκο και Αγία Τριάδα αποτελούν «κληρονομιά» των προηγούμενων φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ Οδόν» (που ξεκίνησε σήμερα, στο Ηράκλειο και θα διαρκέσει ως τις 6 Ιουλίου) και του «Lakkos Project».

«Δεν άφησαν τίποτα στην Αγία Τριάδα»

«Στην Αγία Τριάδα, κατέστρεψαν σχεδόν όλα τα έργα. Ένα – δύο γλίτωσαν και αυτά μάλλον… τυχαία. Επειδή ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι δράστες δείχνει ότι δεν πρόκειται για τυχαίο περιστατικό, αλλά για οργανωμένο χτύπημα, πιθανότατα θα απευθυνθούμε και στην αστυνομία. Τόσο στον Λάκκο, όσο και στην Αγία Τριάδα, οι κάτοικοι συμβιώνουν με μετανάστες, με Ρομά, με πρόσφυγες… Στις γειτονιές μας δεν έχει θέση ο ρατσισμός, ούτε η βία. Είμαστε πολύ στεναχωρημένοι με αυτό που συνέβη» καταλήγει ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας.

Διαβάστε επίσης