«Δεν μας τρομάζουν οι σεισμοί στην νότια Κρήτη»

«Δεν μας τρομάζουν οι σεισμοί στην νότια Κρήτη»

Δώδεκα σεισμοί, μεγέθους ως 3,8 ρίχτερ, εκδηλώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο θαλάσσιο «μέτωπο» νότια του Τυμπακίου, προκαλώντας ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή. Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναλύει το φαινόμενο.

Το σμήνος σεισμών προκάλεσε αναστάτωση στην νότια Κρήτη, όχι τόσο λόγω της έντασης, αλλά κυρίως λόγω της συχνότητας εκδήλωσης σεισμικών δονήσεων. «Καταγράψαμε μια σμηνοσειρά – 12 σεισμοί σε ένα 48ωρο, μεγέθους 2,2 ως 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το σμήνος σεισμών αποτελείται από μια σειρά ‘’μαζεμένων’’ σεισμικών δονήσεων, που εκδηλώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να ξεχωρίζει κάποιος, ως προς το μέγεθος. Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος κίνδυνος από τους σεισμούς στην νότια Κρήτη» εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

“Ίσως ακολουθήσουν και άλλοι σεισμοί”

Το φαινόμενο ενδέχεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες. “Είναι πιθανό να δούμε περισσότερες σεισμικές δονήσεις, τα επόμενα 24ωρα. Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν υπάρχει κάτι που να προμηνύει έναν μεγαλύτερο σεισμό. Σμηνοσειρές καταγράφονται και σε άλλες περιοχές της χώρας, όχι μόνο στην Κρήτη, με μεγάλη συχνότητα. Είναι ένα φαινόμενο που γνωρίζουμε πολύ καλά και δεν μας ανησυχεί» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Διαβάστε επίσης