Δήμος Ηρακλείου: «Ατυχές περιστατικό η πτώση του δένδρου»

Δήμος Ηρακλείου: «Ατυχές περιστατικό η πτώση του δένδρου»

«Το πράσινο και τα δένδρα στο κέντρο του Ηρακλείου αυξάνονται» απαντάει ο δήμος Ηρακλείου, για την κοπή του δένδρου στην Δικαιοσύνης. «Ήταν ένα ατυχές περιστατικό. Φυτεύτηκε ξανά το δένδρο. Αν δεν επιβιώσει, θα αντικατασταθεί».

«Ατυχές περιστατικό» χαρακτηρίζει ο δήμος Ηρακλείου το… «γκρέμισμα» ενός δένδρου στην Δικαιοσύνης, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανάπλασης. Ο δήμος αναφέρει ότι το δένδρο έπεσε επειδή «είχε περιορισμένο ριζικό σύστημα, καθώς βρισκόταν μέσα σε τσιμεντένια ζαρντινιέρα». Και σημειώνει ότι στην Δικαιοσύνης θα φυτευτούν νέα δένδρα και θάμνοι, που θα ενισχύσουν το πράσινο στην περιοχή.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του δήμου Ηρακλείου

«Το έργο ανάπλασης της Λεωφόρου Δικαιοσύνης έχει εισέλθει στην ιδιαίτερα απαιτητική φάση καθαιρέσεων των υφιστάμενων υποδομών και της γενικής εκσκαφής, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αντικατάσταση όλων των παλαιωμένων υπόγειων δικτύων, ώστε να ανακατασκευασθεί τελικά η οδός στην νέα της μορφή.

Σήμερα προέκυψε το ατυχές περιστατικό να πέσει ένα από τα υφιστάμενα δέντρα της βόρειας πλευράς, το οποίο προβλεπόταν να διατηρηθεί. Χάθηκε η ευστάθειά του, λόγω του περιορισμένου ριζικού συστήματος, αφού φύονταν μέσα σε στενή τσιμεντένια ζαρντινιέρα. Το εν λόγω δέντρο επαναφυτεύτηκε σε παρακείμενη θέση. Και θα δεχθεί την κατάλληλη περιποίηση, σύμφωνα με τις υποδείξεις των γεωπόνων, ώστε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιβιώσει.

Σε διαφορετική περίπτωση θα αντικατασταθεί. Ταυτόχρονα απομακρύνθηκαν οι θάμνοι που βρίσκονταν στην ίδια ζαρντινιέρα, όπως προβλεπόταν από την μελέτη, αφού σε αυτή την πλευρά δημιουργούνται μια συστοιχία δεκάδων δένδρων και νέες θέσεις φύτευσης θάμνων, σε αντίθεση με την υφιστάμενη κατάσταση, που έχει μόνο τρία δένδρα και κάποιους θάμνους.

Τονίζεται ότι, στο πλαίσιο της τροποποιημένης μελέτης, που έχει υποβληθεί στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, προβλέπεται η διατήρηση των υφιστάμενων δέντρων της νότιας πλευράς και ο εμπλουτισμός του υφιστάμενου πρασίνου.

Αυτονόητο είναι ότι, σε ένα τόσο σύνθετο έργο, υπάρχουν και απρόβλεπτες καταστάσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ο βασικός στόχος, που είναι η διατήρηση και αύξηση του πρασίνου, αποτελεί δέσμευση μας».

Διαβάστε επίσης