Ευθύμιος Λέκκας: “Πρωτόγνωρα τα φαινόμενα στην Κρήτη”

Ευθύμιος Λέκκας: “Πρωτόγνωρα τα φαινόμενα στην Κρήτη”

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και μίλησε για “πρωτοφανή δεδομένα, που οφείλονται και στην κλιματική αλλαγή”.

Ο κ. Λέκκας βρέθηκε σε Χανιά και Ρέθυμνο, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής. Αμέσως μετά, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τους αντιπεριφερειάρχες, Απόστολο Βουλγαράκη και Νίκο Καλογερή.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με μια καταστροφή που εξελίχθηκε κάτω από ορισμένες υδρομετεωρολογικές και γεωλογικές συνθήκες. Αλλά με μια καταστροφή που, ενδεχομένως, περιέχει και την κλιματική αλλαγή και τα δεδομένα που προκύπτουν από αυτό το φαινόμενο. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται αυτά τα δεδομένα σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο και με τόσο μεγάλη ένταση. Έχουμε να κάνουμε με μια υψηλότατη βροχόπτωση, η οποία υπερβαίνει βροχοπτώσεις πολλών ετών στην δυτική Κρήτη” ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Και πρόσθεσε: “Είναι ένα φαινόμενο το οποίο συνδυάζει την έντονη βροχόπτωση, την μορφολογία του εδάφους και το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής. Μαζί με την φύση των πετρωμάτων και την γεωλογική δομή και διάσταση. Η έντονη βροχόπτωση είχε επίδραση και στα γεωδυναμικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να προκληθούν κατολισθήσεις μεγάλης κλίμακας, που έπληξαν και τα τεχνικά έργα. Πρέπει να ηρεμήσουν τα φαινόμενα για να κάνουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει. Επιπλέον, πρέπει να δούμε τον γενικότερο σχεδιασμό των έργων αποκατάστασης και τον μελλοντικό σχεδιασμό, με μια νέα οπτική, που εμπεριέχει και την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να σχεδιάζονται «έξυπνα» έργα, τα οποία θα προχωρούν παράλληλα με τις φυσικές διεργασίες» κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με την περιφέρεια Κρήτης, το κόστος των ζημιών στην δυτική Κρήτη ξεπερνάει τα 130.000.000 ευρώ. Για τον ΒΟΑΚ, έχει ήδη εγκριθεί κονδύλι ύψους 15.000.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η μελέτη για την αποκατάσταση της ζημιάς στην γέφυρα του Πλατανιά προχωράει και, εκτιμάται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης