Έκτακτα μέτρα μετά την τραγωδία στον Γεροπόταμο

Έκτακτα μέτρα μετά την τραγωδία στον Γεροπόταμο

Κλείνουν οι “ιρλανδικές γέφυρες”, στον απόηχο της τραγωδίας στον Γεροπόταμο, όπου έχασαν την ζωή τους 4 άτομα. Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Ηρακλείου αποφάσισε την λήψη μέτρων (άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων), για την προστασία των πολιτών από έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Στην συνεδρίαση του ΣΟΠΠ Ηρακλείου, στην περιφέρεια Κρήτης, με την συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, εθελοντικών οργανώσεων και εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:

Α. Άμεσα Μέτρα

-Κλείσιμο όλων των «ιρλανδικών γεφυρών» και σήμανση όλων των επικίνδυνων σημείων.

-Ετοιμότητα όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών.

-Διαρκής, κατά το δυνατόν, ενημέρωση του κοινού.

Β. Μεσοπρόθεσμα:

-Συζήτηση του θέματος στα όργανα της αυτοδιοίκησης.

-Ακριβής καταγραφή όλων των επικίνδυνων σημείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών στο πεδίο (χώρο) ευθύνης τους (ενδεχομένως σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε.)

-Προγραμματισμός άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προληπτικών παρεμβάσεων.

Γ. Μακροπρόθεσμα:

-Οριοθέτηση, διευθέτηση και εξυγίανση όλων των υδατορεμάτων. Αποβολή των καταπατητών και κατεδάφιση όλων, χωρίς καμία εξαίρεση, των αυθαίρετων κατασκευών, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μας ενημέρωσε ότι υπάρχει κίνδυνος από νέα έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Ως Συντονιστικό Όργανο δεν μπορούμε να μελετήσουμε και, πολύ περισσότερο, να υλοποιήσουμε έργα. Οφείλουμε όμως να κάνουμε τις αναγκαίες επισημάνσεις, για τα αποφασιστικά όργανα της αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως προς το κεντρικό κράτος το οποίο, ενώ δεν εξασφαλίζει, ως οφείλει, τα αναγκαία μέσα, μας κουνάει το δάχτυλο για τις δικές του αμαρτίες» είπε ο αντιπεριφερειάρχης, Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Πολιτικής Προστασίας και ΠΑΜ ΠΣΕΑ, Γιάννης Λεονταράκης, ανέφερε ότι “για την επερχόμενη κακοκαιρία, περιφέρεια Κρήτης, δήμοι, Σώματα Ασφαλείας, υπηρεσίες και εθελοντικές οργανώσεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα”. Και κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, τηρώντας με «ευλάβεια» τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε επίσης