Ελιά: Ποιοι «εχθροί» την απειλούν αυτή την περίοδο

Ελιά: Ποιοι «εχθροί» την απειλούν αυτή την περίοδο

Καλόκορη, ακάρεα και άλλα ζιζάνια «επιτίθενται» στα φύλλα και τα άνθη της ελιάς. Οδηγίες για ψεκασμούς από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Καλόκορη: Έντομο που ανήκει στην οικογένεια των κολεόπτερων και αναπτύσσεται μέσα σε παλιές ρωγμές ή τομές κλαδέματος. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, η καλόκορη (Calocoris trivialis) τρέφεται από την χαμηλή βλάστηση που αναπτύσσεται κάτω από τις ελιές. Ωστόσο, τον Απρίλιο «σκαρφαλώνει» στην ελιά, καταστρέφει τα άνθη και εμποδίζει το «δέσιμο» των καρπών. Συστήνεται η αφαίρεση των χορταριών και της χαμηλής βλάστησης, κάτω από τα δέντρα, ώστε να περιοριστεί η μετακίνηση των εντόμων στις ελιές. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο εφόσον διαπιστωθεί σημαντική παρουσία και πυκνότητα των εντόμων πάνω στα ελαιόδεντρα.

Ακάρεα: Οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον χειμώνα στην Κρήτη ευνοούν την ανάπτυξη πληθυσμών που ανήκουν στα ακάρεα Eriophyidae (Eriophyes oleae, Aceria oleae). Η προσβολή της ελιάς από ακάρεα αναγνωρίζεται στο παλαιό φύλλωμα του δέντρου (παραμορφώσεις και κιτρίνισμα). Τα ακάρεα προσβάλλουν, σε πρώτη φάση, τα φύλλα και, στην συνέχεια, τα άνθη και τους καρπούς της ελιάς. Συστήνονται ψεκασμοί όταν η βλάστηση φθάσει τα 6-8 εκατοστά. Στις πρώιμες και παραλιακές περιοχές, που βρίσκονται ήδη σε αυτό το βλαστικό στάδιο, απαιτούνται άμεσες ενέργειες προστασίας της ελιάς.

Μεγαλύτερη η “απειλή” για τα νεαρά δέντρα

Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν τα νεαρά δέντρα, σε νέους ελαιώνες και φυτώρια, αλλά και τα ποτιστικά δέντρα, με πλούσια, τρυφερή, βλάστηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να γίνει και δεύτερος ψεκασμός.

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συστήνει τα εξής φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την ελιά: παραφινικά λάδια, βρέξιμο θειάφι και abamectin (επιτραπέζιες ποικιλίες). Με τα παραφινικά λάδια καταπολεμούνται, επίσης, νεαρές προνύμφες κοκκοειδών (πολλίνια, παρλατόρια, ασπιδιωτός) και ψύλλας (βαμβακάδας). Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου. Τηλέφωνο: 2810-282248.

“Σημαντικές οι τοπικές συνθήκες”

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου επισημαίνει ότι «τα δελτία για την ελιά εκδίδονται με δεδομένα που προέρχονται από συγκεκριμένο δίκτυο βιολογικών, φαινολογικών και μετεωρολογικών παρατηρήσεων, σε τρεις αντιπροσωπευτικές ζώνες πρωιμότητας: πρώιμη (παραλιακή), μεσοπρώιμη (ενδοχώρα) και όψιμη (ορεινή). Στις αποφάσεις που λαμβάνετε για την προστασία της καλλιέργειάς σας, πρέπει να συνεκτιμάτε τις τοπικές συνθήκες (ανάγλυφο κάθε περιοχής). Σημαντικό στοιχείο είναι και η ατομικότητα του ελαιώνα σας (ηλικία, θρεπτική κατάσταση, φορτίο παραγωγής, ποτιστικός κλπ.)».

Διαβάστε επίσης