Έρχεται η Γιορτή Σπόρων και Αυτάρκειας

Έρχεται η Γιορτή Σπόρων και Αυτάρκειας

Εναλλακτικές καλλιέργειες και τέχνες που «σβήνουν», στην Γιορτή Σπόρων και Αυτάρκειας, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Μαρτίου, σε Ροτάσι και Πύργο. Η γιορτή είναι αφιερωμένη στην «γνωριμία» και εξοικείωση των παιδιών με πρακτικές που, για αιώνες, επέτρεπαν στους ανθρώπους όχι μόνο να επιβιώνουν, αλλά και να ευημερούν.

Η Γιορτή Σπόρων και Αυτάρκειας θα δώσει σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να γνωρίσουν εναλλακτικούς τρόπους κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές: «Με την σοφία και την επινοητικότητα τους, οι πρόγονοί μάς άφησαν πλούσια κληρονομιά, από τεχνικές που ανέπτυξαν στο παρελθόν. Οι δυνατοί σπόροι, τα απλά αλλά λειτουργικά εργαλεία και η εξαίσια τέχνη τους να συνταιριάζουν πέτρα, μέταλλο και ξύλο, τους αντάμειβαν με νόστιμους υγιεινούς και μυρωδάτους καρπούς, περίτεχνα υφάσματα, γερά υποδήματα, πολύτιμες ξερολιθιές και τόσα άλλα αγαθά που έδιναν ομορφιά και επέτρεπαν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Το ταχέως εξελισσόμενο παρόν μας διαθέτει τα άφθονα νέα «εργαλεία» του, συνοδευόμενα παράλληλα από αφανείς κινδύνους. Τιμώντας τον μόχθο της παλαιάς γενιάς, ας επιλέξουμε να ενώσουμε σήμερα τα καλύτερα στοιχεία και από τις δυο εποχές, ώστε να αποκτήσουμε ποιότητα και υγεία στην καθημερινότητά μας. Προετοιμάζουμε συγχρόνως το μέλλον, διατηρώντας ζωντανές αυτές τις τέχνες και τα επαγγέλματα.

Σε μια εποχή που η εξάρτησή μας από την τεχνολογία αυξάνεται αλματωδώς, απομακρύνοντάς μας από την βασική αξία της αυτάρκειας, τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους τεχνίτες και την παλιά τους τέχνη».

Γιορτή Σπόρων και Αυτάρκειας – Πρόγραμμα

Το Σάββατο 16 Μαρτίου, στις 17:00, στην αίθουσα της Ενορίας Ροτασίου,  θα παρουσιάσουν την εμπειρία τους πάνω στην εναλλακτική καλλιέργεια όσπριων και σιτηρών οι: Νίκος Βολακάκης, Ιωάννα Διαλυνά και Κώστας Κουτής, με θέμα «Παραδοσιακές ποικιλίες Σιτηρών και Οσπρίων, πρόταση για την αξιοποίησή τους στην Γεωργία».

Την Κυριακή 17 Μαρτίου, στις 10:30, στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, οι μαθητές θα γνωρίσουν τον κόσμο των παλαιών τεχνών, με πεζό και έμμετρο λόγο και με την συνοδεία χορευτικού δρώμενου.

Την Γιορτή Σπόρων και Αυτάρκειας θα «ντύσουν» μουσικά η Μικτή Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων και η παρέα παραδοσιακής Μουσικής του Κώστα Αβυσσινού.

Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στον χώρο της Βιβλιοθήκης Πύργου, με θέμα: «Φροντίστε τον πλανήτη μας», υπό την καθοδήγηση του Βαγγέλη Αντωνάκη και της Λίλας Εληώτη.

Το μήνυμα της Γιορτής θα μεταδώσει η μαντιναδολόγισσα, Άννα Σκανδαλάκη. Στην γιορτή θα συμμετάσχουν και φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας της Κρήτης.

Διαβάστε επίσης