Η ιστορία της Κρήτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η ιστορία της Κρήτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Δεκαεπτά αιώνες κρητικής ιστορίας θα “ξετυλιχθούν” στην έκθεση “Κρήτη και Eυρώπη: ταραγμένοι αιώνες”, που θα παρουσιάσει το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την Τρίτη 5 Μαρτίου (12:30), στην αίθουσα “Yehudi Menuhin” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έκθεση “Κρήτη και Ευρώπη” έχει στόχο να αναδείξει την σχέση της Κρήτης με τον ευρύτερο γεωγραφικό περίγυρο, ευρωπαϊκό και μεσογειακό.

“Αναπτυσσόμενη σε 16 γραφιστικές επιφάνειες, με συνοπτικά κείμενα και φωτογραφίες επιλεγμένων αντικειμένων από τις συλλογές του Ι.Μ.Κ., η έκθεση διατρέχει την ιστορία και την τέχνη του νησιού από τους πρώιμους χριστιανικούς χρόνους ως τον 20ό αιώνα. Στο διάστημα αυτό, αναταραχές και πόλεμοι, εισβολές και κατακτήσεις, αλλά και σημαντικές πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις, δημιουργούν εντάσεις, όσο και ισχυρούς δεσμούς, συνδέοντας το νησί με τον πολιτικό και πολιτισμικό χάρτη του δυτικού κόσμου. Γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα, νομίσματα και κοσμήματα, ζωγραφικά έργα και θρησκευτικές εικόνες, χάρτες, αλλά και γελοιογραφίες του ευρωπαϊκού Τύπου, συνιστούν αποτυπώματα αυτής της μακράς πορείας, που διαμόρφωσε την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της νοτιο-ανατολικής γωνιάς της ευρωπαϊκής ηπείρου”.

Η έκθεση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, με την συμβολή των Εύας Γραμματικάκη, Αγησίλαου Καλουτσάκη και Δημήτρη Μαθιουδάκη. Οργανώνεται με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή και μέλους της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Γιώργου Γραμματικάκη, στα πλαίσια εκδηλώσεων για τον ελληνικό πολιτισμό, με την υποστήριξη της περιφέρειας Κρήτης.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τα εγκαίνια της έκθεσης, θα βρεθούν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Ηρακλείου, Αριστέα Πλεύρη.

Για… περισσότερη Κρήτη, κάντε like στην σελίδα του kritimono.gr στο Facebook!

Διαβάστε επίσης