Οι μαθητές έγιναν… ευρωβουλευτές

Οι μαθητές έγιναν… ευρωβουλευτές

Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την συμμετοχή μαθητών από σχολεία του νομού Ηρακλείου, πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A., με την υποστήριξη του Europe Direct, της περιφέρειας Κρήτης. 

Μαθητές από το 1ο ΓΕΛ Ηρακλείου, το 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, το ΓΕΛ Γαζίου, το ΓΕΛ Αρχανών και το ΓΕΛ Αγίου Μύρωνα, βρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της περιφέρειας Κρήτης και συζήτησαν σαν… ευρωβουλευτές, για τις Ευρωεκλογές, την δημοκρατία, την συμμετοχή στα κοινά και τον ρόλο του Ευρωπαίου πολίτη.

Η προσομοίωση γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “EUropa.S T.E.EN.S. – EUropa Simulation – Training Europeans Enhancing Solidarity”, στο οποίο συμμετέχουν 240 μαθητές Λυκείων των δήμων Αθηναίων, Ασπροπύργου, Ναυπλιέων, Ηρακλείου, Χίου και Θεσσαλονίκης.

Στόχος του προγράμματος είναι η “γνωριμία” με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η απόκτηση γνώσεων για τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και η εξοικείωση με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. “Το EUropa.S TE.EN.S. είναι ένα παιχνίδι ρόλων, βασισμένο στην μη τυπική μάθηση, με στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τις ευρωπαϊκές πολιτικές και την επιχειρηματολογία”.

Στο πλαίσιο της προσομοίωσης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, συνομίλησε με τους μαθητές – ευρωβουλευτές, μεταφέροντας την δική του εμπειρία από την θητεία του στην Ευρωβουλή.

Διάλογος στην Αθήνα

Μετά τις επιμέρους δράσεις, σε κάθε δήμο, θα διεξαχθεί ένας δομημένος διάλογος στην Αθήνα, με την συμμετοχή πέντε παιδιών από κάθε περιοχή. Στον διάλογο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, ευρωβουλευτές, ακαδημαϊκοί και θεσμικοί εκπρόσωποι, που θα απαντήσουν στα ερωτήματα των μαθητών.

Διαβάστε επίσης