Το Μουσείο Καζαντζάκη για την ιστορική γέφυρα του Κερίτη

Το Μουσείο Καζαντζάκη για την ιστορική γέφυρα του Κερίτη

Την θυσία 108 ανδρών, που εκτελέστηκαν από τους ναζί, το 1941, στην γέφυρα του Κερίτη, που κατέρρευσε στις 25/2, υπενθυμίζει το Μουσείο Καζαντζάκη, ανασύροντας από τα αρχεία του το σχετικό τμήμα της Έκθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεων των ναζιστικών Ωμοτήτων στην Κρήτη. 

Λίγες ώρες μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Κερίτη, που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού, το Μουσείο Καζαντζάκη έσπευσε να υπενθυμίσει, με σχετική ανάρτηση στο Facebook, ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός.

“Σύμφωνα με την Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως των ναζιστικών Ωμοτήτων στην Κρήτη, μέλος της οποίας ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης, 108 άνδρες από τους γειτονικούς οικισμούς Αλικιανός, Ρούματα, Πρασές, Ορθούνι, Καρές, Φουρνές, Σκινές, Κουφός και Βατόλακκος Χανίων, εκτελέστηκαν στην λιθόκτιστη γέφυρα του Αλικιανού.

Η ιστορική γέφυρα κατέρρευσε χθες, 25/02/2019, από την ορμητικότητα των υδάτων του ποταμού Κερίτη, ως αποτέλεσμα της σφοδρότατης κακοκαιρίας.

Η γέφυρα, πέραν της αρχιτεκτονικής αξίας της ως σημαντικό μνημείο της περιόδου της Κρητικής Πολιτείας, έχει ιστορική αξία, ως μαρτυρικός τόπος.

Ευχόμαστε να μην λησμονηθεί και, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας, να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, ώστε να αποκατασταθεί στην αρχική της μορφή”.

Το γεφύρι του Κερίτη κατέρρευσε σε ζωντανή σύνδεση, με την Νέα Τηλεόραση Κρήτης να καταγράφει την στιγμή. Δείτε το βίντεο εδώ. 

Διαβάστε επίσης