Ολοκληρώθηκαν οι ψεκασμοί για τον δάκο στην Π.Ε. Ηρακλείου

Ολοκληρώθηκαν οι ψεκασμοί για τον δάκο στην Π.Ε. Ηρακλείου

Οι δολωματικοί ψεκασμοί στην Π.Ε. Ηρακλείου, στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας ολοκληρώθηκαν. Δείτε πότε μπορεί να ξεκινήσει η συγκομιδή της ελιάς στους δήμους Βιάννου, Μινώα Πεδιάδας, Γόρτυνας, Φαιστού και Αρχανών – Αστερουσίων.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ηρακλείου ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι ψεκασμοί του προγράμματος δακοκτονίας σε όλη την Π.Ε. Ηρακλείου, για την φετινή περίοδο.

Δείτε την σχετική ανακοίνωση:

“Η συγκομιδή  του  ελαιόκαρπου για τις παρακάτω περιοχές μπορεί να ξεκινήσει ως εξής:

-στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Βιάννου από τις 30-10-2018

-στην Δημοτική Ενότητα Καστελλίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας από τις 30-10-2018

-στην Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας από τις 5-11-2018

-στην Δημοτική Ενότητα Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων από τις 5-11-2018

-στις Δημοτικές Ενότητες Γόρτυνας, Κόφινα και Ρουβά του Δήμου Γόρτυνα από τις 5-11-2018

-στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Φαιστού από τις 10-11-2018

Επισημαίνεται ότι σε ελαιώνες όπου η συγκομιδή θα γίνει πιο όψιμα και δεδομένου ότι στο δίκτυο παγίδευσης της υπηρεσίας μας, σε αρκετές από τις παραπάνω Τοπικές Κοινότητες, καταγράφονται υψηλοί δακοπληθυσμοί, συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί να παραμείνουν σε εγρήγορση. Να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελαιοκάρπου τους και, εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα, να προχωρούν στις κατάλληλες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, πάντοτε σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους τους. Τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή, που αναγράφονται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος φαρμάκου.

Παρακαλούνται, τόσο οι παραγωγοί όσο και οι ελαιοτριβείς των ανωτέρω Τοπικών Κοινοτήτων, να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την υπηρεσία μας, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Επισημαίνεται ότι και φέτος θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την ΠΕ Ηρακλείου, για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Υπενθυμίζεται, παράλληλα, στους ελαιοτριβείς η υποχρέωσή τους για ενημέρωση της υπηρεσίας μας, τόσο για την έναρξη λειτουργίας των ελαιοτριβείων τους, όσο και για την αποστολή μηνιαίων στοιχείων παραγωγής.

Επισημαίνεται ότι οι Τοπικές Κοινότητες Ασημίου, Βαγιονιάς-Λούκιας-Κουμάσας, Διονυσίου – Παναγιάς, Σταβίων και Στερνών, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Γόρτυνας, εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, κατά την φετινή περίοδο. Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα σε αυτές τις Τοπικές Κοινότητες δεν θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα”.

Διαβάστε επίσης