Παράδοση και… αναμνήσεις στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου

Παράδοση και… αναμνήσεις στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου

Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου στο Καμάρι. Παρουσία του αρχιεπισκόπου Κρήτης, Ειρηναίου και του περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη, τα εγκαίνια. “Επόμενος στόχος, η δημιουργία των πολιτιστικών και λαογραφικών διαδρομών” είπε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης. 

Στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου, παλιά αντικείμενα, φωτογραφίες, εργαλεία του τρύγου, ρούχα που φορούσαν οι αμπελουργοί και σπάνια εκθέματα, “ξυπνούν” μνήμες από την αγροτική ζωή στα αμπελοχώρια του Μαλεβιζίου και της Κρήτης.

Το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου, προϋπολογισμού 354.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ «Ε.Π. Κρήτη» και στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του Καμαρίου, που ανακαινίστηκε ριζικά, με σκοπό να λειτουργήσει ως τόπος ανάδειξης του αγροτικού παρελθόντος της ευρύτερης περιοχής.

Στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου, κατασκευάστηκε ένα παραδοσιακό πατητήρι. Διαμορφώθηκε, επίσης, μια μεγάλη πλατεία, 1.500 τ.μ., για την διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, με κερκίδες για τους επισκέπτες.

“Είναι πολύ σημαντικό που ένα παλιό Δημοτικό Σχολείο, στο Καμάρι, έγινε Μουσείο Οίνου και Αμπέλου. Με την ολοκλήρωση των Κέντρων Πολιτισμού, σε κάθε δήμο της Κρήτης, θα υπάρξει ένα ενιαίο δίκτυο, ώστε κάθε επισκέπτης να βλέπει τα χαρακτηριστικά που αφορούν στον πολιτισμό αλλά και στον αγροτικό τομέα» είπε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

“Το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου προβάλλει όλα αυτά που έθρεψαν γενιές και γενιές Κρητικών. Το αμπέλι, τον τρύγο, το σταφύλι και την σταφίδα. Όλα αυτά που ξυπνούν θύμησες από το χθες και νοσταλγία. Αλλά δίνουν και την δυνατότητα στα νέα παιδιά να μάθουν για τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούσαν την γη οι παππούδες μας” ανέφερε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου δώρισε στον αρχιεπίσκοπο και στον περιφερειάρχη Κρήτης από ένα αντίτυπο του λευκώματος «Από την Αμμουδάρα στον Ψηλορείτη».

Διαβάστε επίσης