«Ψεκάσαμε, αλλά… ψεκάστε και εσείς για τον δάκο!»

«Ψεκάσαμε, αλλά… ψεκάστε και εσείς για τον δάκο!»

Συστάσεις από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου προς τους ελαιοπαραγωγούς προκειμένου να φροντίσουν οι ίδιοι τα ελαιόδεντρά τους, όπου αυτό απαιτείται. «Ιδιαίτερα δύσκολη η καταπολέμηση του δάκου, λόγω των καιρικών συνθηκών».

«Ψεκάστε και εσείς για τον δάκο, όπου χρειάζεται» συμβουλεύει τους ελαιοπαραγωγούς η Π.Ε. Ηρακλείου, διαπιστώνοντας ότι οι ψεκασμοί που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για την καταπολέμηση του εντόμου. Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στην Π.Ε. Ηρακλείου, ενώ σε κάποιες περιοχές έχει ήδη ξεκινήσει ο δεύτερος. Ωστόσο, σε αρκετές τοπικές κοινότητες καταγράφονται υψηλοί πληθυσμοί δάκου. Και στις «πρώιμες περιοχές», έχουν διαπιστωθεί προσβολές στον ελαιόκαρπο.

“Ευνοϊκές για τον δάκο οι καιρικές συνθήκες”

«Η καταπολέμηση του δάκου χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω των μέχρι σήμερα ευνοϊκών για την ανάπτυξή του καιρικών συνθηκών (ήπιος χειμώνας, δροσερός και βροχερός Ιούνιος), καθώς και της ανομοιόμορφης καρποφορίας των ελαιόδεντρων, που σε αρκετές περιοχές του νομού είναι μειωμένη. Δεδομένων όλων των παραπάνω και του γεγονότος ότι σε περιοχές με μικρά ποσοστά καρποφορίας η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας είναι αμφίβολη, συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί της Π.Ε. Ηρακλείου να παραμείνουν σε εγρήγορση. Να μεριμνήσουν και οι ίδιοι για την προστασία των ελαιόδεντρων από τον δάκο, όπου αυτό απαιτείται, πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους» τονίζει η Π.Ε. Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται ότι για την παραγωγή ελαιολάδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π., απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.

Διαβάστε επίσης