Πυρηνοτρήτης στις ελιές; Υπάρχει λύση.

Πυρηνοτρήτης στις ελιές; Υπάρχει λύση.

Πυρηνοτρήτης, βαμβακάδα, μαργαρόνια και άλλα ζιζάνια ετοιμάζονται να… «χτυπήσουν» τα ελαιόδεντρα. Πώς να προστατέψετε τις ελιές σας. Συμβουλές από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην νέα «γεωργική προειδοποίηση» που εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πυρηνοτρήτης καταγράφεται ως μία από τις μεγαλύτερες «απειλές» για τις ελιές, την περίοδο που ακολουθεί. Δεν είναι όμως η μοναδική. Ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για τους ψεκασμούς, ώστε να προστατευθούν οι ελιές από τα ζιζάνια της εποχής:

Πυρηνοτρήτης

Στις πρώιμες περιοχές, η ανθόβια γενιά του εντόμου βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο δίκτυο παγίδευσης, καταγράφονται υψηλοί πληθυσμοί. Οι προνύμφες που περιφέρονται στα άνθη ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πυρηνοτρήτης μειώνει την ανθοφορία στις ελιές ως και 50%. Ο κατάλληλος χρόνος αντιμετώ̟πισης της ανθόβιας γενιάς είναι η έναρξη της άνθισης (από το κρόκιασμα έως 25% ανοικτών ανθέων). Στους ελαιώνες βιολογικής γεωργίας, η αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη πρέπει να γίνει σε αυτή την γενιά, διότι έχουν περιορισμένα μέσα για την επόμενη (καρπόβια γενιά). Συστήνεται επανάληψη της επέμβασης, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ιστορικό προσβολής. Αντιθέτως, σε ελαιώνες με πλούσια ή ικανοποιητική ανθοφορία, κατά κανόνα, δεν χρειάζεται καταπολέμηση αυτής της γενιάς.

Για τον πυρηνοτρήτη στις ελιές, προτείνεται η χρήση μικροβιακών σκευασμάτων του βακίλου της Θουριγγίας ή άλλου εκλεκτικού εγκεκριμένου σκευάσματος, που να μην επηρεάζει τα έντομα επικονίασης και τα ωφέλιμα παράσιτα και αρπακτικά.

Πυρηνοτρήτης και Φυτοπροστατευτικά προϊόντα, περίοδος ανθοφορίας: Bacillus thuringiensis, Beta cyfluthrin (2 εφαρμογές/14 ημέρες, αναμονή 56 ημέρες), Deltamethrin (1 εφαρμογή, αναμονή 7 ημέρες), Lambda cyhalothrin (2 εφαρμογές/14 ημέρες, αναμονή 7 ημέρες), Thiacloprid (2 εφαρμογές/14 ημέρες, αναμονή 14 ημέρες), Phosmet (2 εφαρμογές/10 ημέρες, αναμονή 21 ημέρες), Chlorpyrifos methyl (2 εφαρμογές, αναμονή 60 ημέρες).

Βαμβακάδα (ψύλλα)

Η βαμβακάδα προσβάλει την νέα βλάστηση, καλύπτοντας με το χαρακτηριστικό λευκό κηρώδες έκκριμα και με μελιτώματα τις ταξιανθίες και τις κορυφές των νέων βλαστών. Τις περισσότερες φορές πάντως, δεν ζημιώνει την παραγωγή. Ανάγκη αντιμετώπισης υπάρχει σε ελαιώνες με μειωμένη ανθοφορία και προσβολή σε ποσοστό ανθέων μεγαλύτερο από 30%. Επιλέγοντας το κατάλληλο σκεύασμα, με προσθήκη παραφινικού λαδιού, γίνεται συνδυασμένη καταπολέμηση με τον πυρηνοτρήτη.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Παραφινικά λάδια (1-2 εφαρμογές/14 ημέρες), Άλατα λιπαρών οξέων (1 εφαρμογή, αναμονή 3 ημέρες), Deltamethrin (1 εφαρμογή, αναμονή 7 ημέρες).

Μαργαρόνια

Οι προνύμφες της ανοιξιάτικης γενιάς προσβάλλουν την νεαρή ακραία βλάστηση. Στις πρώιμες περιοχές, συστήνεται άμεση προστασία των νεαρών δέντρων, σε νέες φυτείες και φυτώρια και άμεση επέμβαση σε ελιές που έχουν υποστεί αυστηρά ανανεωτικά κλαδέματα.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα, περίοδος ανθοφορίας: Deltamethrin (1 εφαρμογή, αναμονή 7 ημέρες), Phosmet (2 εφαρμογές/10 ημέρες, αναμονή 21 ημέρες).

“Προσοχή στις τοπικές συνθήκες”

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου επισημαίνει ότι «τα δελτία για την ελιά εκδίδονται με δεδομένα που προέρχονται από συγκεκριμένο δίκτυο βιολογικών, φαινολογικών και μετεωρολογικών παρατηρήσεων, σε τρεις αντιπροσωπευτικές ζώνες πρωιμότητας: πρώιμη (παραλιακή), μεσοπρώιμη (ενδοχώρα) και όψιμη (ορεινή). Στις αποφάσεις που λαμβάνετε για την προστασία της καλλιέργειάς σας, πρέπει να συνεκτιμάτε τις τοπικές συνθήκες. Σημαντικό στοιχείο είναι και η ατομικότητα του ελαιώνα σας (ηλικία, θρεπτική κατάσταση κλπ.)».

 

 

 

Διαβάστε επίσης