Τελετή μνήμης για το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, τίμησαν οι αρχές την μνήμη των αντιστασιακών που συμμετείχαν στο σαμποτάζ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, το βράδυ της 13ης – ξημερώματα 14ης Ιουνίου 1942.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος, ενώ στο ιστορικό σαμποτάζ αναφέρθηκε ο διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλικαρνασσού, ερευνητής – συγγραφέας, Αντώνης Περισυνάκης. Στεφάνια κατέθεσαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, εκπρόσωπος του δημάρχου Ηρακλείου (που βρίσκεται στην Ρωσία), εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των κομμάτων και των εφέδρων αξιωματικών.

«Εν μέσω σημαντικών εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα, τιμούμε σήμερα μια σημαντική επέτειο. Θέλω να στείλω το μήνυμα της ενότητας. Μπορεί να έχουμε διαφορές, αλλά πρέπει να υπάρχει συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα» ανέφερε ο κ. Κουκιαδάκης. Μετά την εκδήλωση για τους ήρωες του σαμποτάζ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια προτομής του Νίκου Καζαντζάκη, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης, Γιώργος Ρούσσης.

Το μεγάλο σαμποτάζ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Κατά την διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, το αεροδρόμιο του Ηρακλείου (όπως και εκείνα του Τυμπακίου, του Μάλεμε και του Καστελίου) αποτελούσε σημαντικό σταθμό ανεφοδιασμού των ναζιστικών δυνάμεων. Το βράδυ της 13ης Ιουνίου 1942, στρατιωτική ομάδα των συμμαχικών δυνάμεων ανατίναξε αεροσκάφη, αποθήκες και πολεμοφόδια, σε ένα από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ που σημειώθηκαν στην Μεσόγειο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πανίσχυρη Γερμανία δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα, με τις ναζιστικές δυνάμεις να εκτελούν την επόμενη ημέρα (ως αντίποινα) 50 επίλεκτα πρόσωπα της κρητικής κοινωνίας.

Διαβάστε επίσης