Τελικά… μας ψεκάζουν (για τα κουνούπια)

Τελικά… μας ψεκάζουν (για τα κουνούπια)

Καταπολέμηση των κουνουπιών σε 3.500 εστίες αναπαραγωγής τους προβλέπει το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί την επόμενη διετία στην Κρήτη. Την επίβλεψη του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 604.000 ευρώ, θα αναλάβει το ΙΤΕ.

Την σχετική σύμβαση για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Κρήτη υπέγραψε ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης. «Πρόκειται για μια διετή σύμβαση, που αφορά σε όλη την Κρήτη. Ένα σημαντικό πρόγραμμα που θα καταγράψει νέα σημεία παρέμβασης, που μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστά» ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης. Στόχος του προγράμματος είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, καθώς από το 2009 και μετά έχουν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στην Κρήτη.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ την επιστημονική υποστήριξη και αξιολόγηση έχει αναλάβει το ΙΤΕ. Στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, θα ελεγχθούν περισσότερες από 3.500 εστίες αναπαραγωγής στην ύπαιθρο, πέρα από τις εστίες που ελέγχονται εντός των πόλεων. Στις εργασίες θα λάβουν μέρος 20 άτομα, που έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση.

Δειγματοληψίες και ψεκασμοί για τα κουνούπια

Το πρόγραμμα, διετούς διάρκειας, περιλαμβάνει ψεκασμούς για τα κουνούπια, δειγματοληψίες, εντομολογική και επιδημιολογική επιτήρηση, ελέγχους ανθεκτικότητας των κουνουπιών στα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται, συλλογή ακμαίων κουνουπιών από 20 περιοχές της Κρήτης για πρόσθετους ελέγχους κλπ. Για αναφορά προβλημάτων όχλησης από τα κουνούπια, αλλά και για πληροφορίες σχετικά με το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών, λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 80011-24424 (τις εργάσιμες ημέρες και ώρες).

Διαβάστε επίσης