Ως το Σάββατο η αφρικανική σκόνη στην Κρήτη

Ως το Σάββατο η αφρικανική σκόνη στην Κρήτη

Η αφρικανική σκόνη “πνίγει” ξανά την Κρήτη. Πάνω από 300 μg/ m³ (με φυσιολογικό όριο τα 50 μg/ m³) τα αιωρούμενα σωματίδια στο Ηράκλειο. Υψηλότερες συγκεντρώσεις σε Χανιά και Άγιο Νικόλαο. Πιο έντονο το φαινόμενο σήμερα το απόγευμα και αύριο το πρωί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η αφρικανική σκόνη θα συνεχίσει να… ταλαιπωρεί την Κρήτη ως το Σάββατο. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM10 – που μεταφέρει η αφρικανική σκόνη – αναμένεται να καταγραφούν σε περιοχές με υψόμετρο 1.800 – 3.000 μέτρα. Το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα έντονο τις επόμενες ώρες, κυρίως σε Χανιά και Άγιο Νικόλαο. Η σκόνη θα «επιμείνει» και αύριο, σε όλη την Κρήτη.

Συστάσεις για την σκόνη

Σήμερα το πρωί, η σκόνη… εξαφάνισε τα Χανιά, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πόλη. Σημαντικές υπερβάσεις σωματιδίων θα καταγραφούν τις επόμενες ώρες και στο Ηράκλειο. Το φαινόμενο θα αρχίσει να υποχωρεί από το μεσημέρι του Σαββάτου. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφέρειας Κρήτης απευθύνει έκκληση στις ευπαθείς ομάδες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να αποφύγουν την σωματική άσκηση, κατά την διάρκεια του φαινομένου.

«Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς, επίσης, παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών, πρέπει να αποφύγουν κάθε έντονη σωματική άσκηση – δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Σε περίπτωση επιμονής συμπτωμάτων, συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό».

Διαβάστε επίσης