Η Κρήτη που αγαπάμε

Η Κρήτη που αγαπάμε

Ο Καζαντζάκης την έλεγε «θεριό». Και μήπως δεν είναι; Πώς αλλιώς θα άντεχε τόση φωτιά, τόσο αίμα, τόσες θυσίες, το συνεχές σφυροκόπημα των ανέμων, τα άγρια κύματα που κουρσεύουν κάθε τόσο τις ακτές της;

Σύμμαχός της, ο λαμπερός ήλιος της Ελλάδας, που «ευλογεί» τον πλούτο της – τα αμπέλια, τις ελιές, τα βουνά, τα δάση, τα μνημεία, τις ακρογιαλιές – και φωτίζει το αληθινό πρόσωπό της.

Θα το δεις στα χωριά της. Σε παλιά πέτρινα σπίτια με τοίχους φαγωμένους από την υγρασία, φροντισμένους κήπους και ανθισμένες αυλές. Εκεί που σε περιμένουν άνθρωποι με καθαρό βλέμμα, που θα σου προσφέρουν μια θέση στο τραπέζι τους και θα σε φιλέψουν ελιές, ρακή, παξιμάδι και μυζήθρα. Θα το δεις στα γλέντια και τα πανηγύρια της. Εκεί που η λύρα σε μαγεύει, σαν Σειρήνα, γεμίζει το ποτήρι σου, σε σπρώχνει να σφίξεις το χέρι του διπλανού σου και να μπεις και εσύ στον κύκλο.

Θα το δεις στις πόλεις της. Εκεί θα συναντήσεις νέους ανθρώπους που δημιουργούν, ταξιδεύουν, διαβάζουν, ερωτεύονται, κυνηγούν τα όνειρά τους. Οικογενειάρχες που ζητούν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους, που παλεύουν τίμια, όπως έμαθαν από τους γονείς τους. Επιστήμονες που δεν επαναπαύονται, δασκάλους με φρέσκες ιδέες, καλλιτέχνες που αντιστέκονται στο γκρίζο και εμπνέονται από την μαγεία της και την βαριά κληρονομιά της.

Κορνάρος, Χορτάτσης, Ελ Γκρέκο, Δασκαλογιάννης, Βενιζέλος, Ξυλούρης, Κνωσός, Αρκάδι, Φαιστός, Μαρτινέγκο, Σπιναλόγκα, Οροπέδιο, Ανώγεια, Ζαρός, Λουτρό, Μάταλα, Πρέβελη, Μπάλος, Βάι, Αρχάνες, Άγιος Νικόλαος, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά. Κρήτη. Ελάτε να την ανακαλύψουμε μαζί. Ελάτε να μοιραστούμε ιστορίες από την Κρήτη.

kritimono.gr – Η Κρήτη που αγαπάμε

Διαβάστε επίσης