• Καλλικράτης: «Το χωριό των 4 Ολοκαυτωμάτων»

  Καλλικράτης: «Το χωριό των 4 Ολοκαυτωμάτων»

  Ο Καλλικράτης Σφακίων είναι ένα από τα πιο ιστορικά και μαρτυρικά χωριά της Κρήτης. Κάηκε τρεις φορές από τους Τούρκους και μία από τους Γερμανούς. Η σφαγή 31 αμάχων στον Καλλικράτη, στις 8 – 11 Οκτωβρίου 1943, αποτελεί ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ.

 • Πύλη Αγίου Γεωργίου: Η «πύλη των λεπρών»

  Πύλη Αγίου Γεωργίου: Η «πύλη των λεπρών»

  «Κρυμμένη» κάτω από την πλατεία Ελευθερίας και το επιβλητικό άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, στο κέντρο του Ηρακλείου, η πύλη Αγίου Γεωργίου ή Λαζαρέτο αποτέλεσε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας χώρο συνάθροισης των λεπρών, που έφθαναν ως τα τείχη της πόλης για να ζητιανέψουν.

 • Άγιος Τίτος: Ένας ναός – «κόσμημα» στο κέντρο του Ηρακλείου

  Άγιος Τίτος: Ένας ναός – «κόσμημα» στο κέντρο του Ηρακλείου

  Σημείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες, ο επιβλητικός ναός του Αγίου Τίτου, στο Ηράκλειο, είναι ένα από τα πιο σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία της Κρήτης.

 • Παναγία Θυμιανή: Η «Αγία Λαύρα» της Κρήτης

  Παναγία Θυμιανή: Η «Αγία Λαύρα» της Κρήτης

  Γνωστή και ως «Αγία Λαύρα της Κρήτης», καθώς εκεί κηρύχθηκε η επανάσταση στην Κρήτη, το 1821, η μονή πήρε (σύμφωνα με την παράδοση) το όνομά της από το σημείο στο οποίο βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, ανάμεσα σε θυμάρια.

 • Σαν σήμερα η ναζιστική θηριωδία στον Σάρχο

  Σαν σήμερα η ναζιστική θηριωδία στον Σάρχο

  Στις 13 Αυγούστου 1944, οι Γερμανοί συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες του χωριού στην εκκλησία. Διάλεξαν 20 και τους εκτέλεσαν. Λίγες ημέρες αργότερα, σκότωσαν άλλους 15 άνδρες από τον Σάρχο, δίπλα σε μια ρεματιά, στα Σίσαρχα…

 • Στον ναό του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών

  Στον ναό του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών

  Χτισμένη στο πρώτο μισό του 13ου αιώνα, η μονή του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών, που δεσπόζει στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες λατινικές εκκλησίες της πόλης.