• Παναγία Θυμιανή: Η «Αγία Λαύρα» της Κρήτης

  Παναγία Θυμιανή: Η «Αγία Λαύρα» της Κρήτης

  Γνωστή και ως «Αγία Λαύρα της Κρήτης», καθώς εκεί κηρύχθηκε η επανάσταση στην Κρήτη, το 1821, η μονή πήρε (σύμφωνα με την παράδοση) το όνομά της από το σημείο στο οποίο βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, ανάμεσα σε θυμάρια.

 • Σαν σήμερα η ναζιστική θηριωδία στον Σάρχο

  Σαν σήμερα η ναζιστική θηριωδία στον Σάρχο

  Στις 13 Αυγούστου 1944, οι Γερμανοί συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες του χωριού στην εκκλησία. Διάλεξαν 20 και τους εκτέλεσαν. Λίγες ημέρες αργότερα, σκότωσαν άλλους 15 άνδρες από τον Σάρχο, δίπλα σε μια ρεματιά, στα Σίσαρχα…

 • Στον ναό του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών

  Στον ναό του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών

  Χτισμένη στο πρώτο μισό του 13ου αιώνα, η μονή του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών, που δεσπόζει στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες λατινικές εκκλησίες της πόλης.

 • Ο ναός της Παναγίας (Εισόδια της Θεοτόκου) στο Φόδελε

  Ο ναός της Παναγίας (Εισόδια της Θεοτόκου) στο Φόδελε

  Απέναντι από το Μουσείο Ελ Γκρέκο στο Φόδελε, στέκεται ο υπέροχος ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, που χρονολογείται γύρω στον 11ο αιώνα. Ο ναός της Παναγίας είναι χτισμένος πάνω στα θεμέλια προγενέστερης τρίκλιτης βασιλικής, πιθανότατα του 6ου αιώνα.

 • Η Κρήνη Μοροζίνι (Λιοντάρια)

  Η Κρήνη Μοροζίνι (Λιοντάρια)

  Σημείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες, η πολυφωτογραφημένη Κρήνη Μοροζίνι (Λιοντάρια) εγκαινιάστηκε στις 25 Απριλίου 1628, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Μάρκου, με σκοπό να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας στο Ηράκλειο.

 • Ο ιερός ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) στην Επισκοπή Κισσάμου

  Ο ιερός ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) στην Επισκοπή Κισσάμου

  Ο παλαιοχριστιανικός ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα), λίγο έξω από τον οικισμό της Κάτω Επισκοπής Κισσάμου, που υπήρξε βαπτιστήριο των χριστιανών τον 6ο αιώνα μ.Χ. Τα ψηφιδωτά δάπεδα και οι εκπληκτικές τοιχογραφίες, από 5 διαφορετικές περιόδους, που παραπέμπουν στην Κωνσταντινούπολη.