Άγιος Τίτος: Ένας ναός – «κόσμημα» στο κέντρο του Ηρακλείου

Άγιος Τίτος: Ένας ναός – «κόσμημα» στο κέντρο του Ηρακλείου

Σημείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες, ο επιβλητικός ναός του Αγίου Τίτου, στο Ηράκλειο, είναι ένα από τα πιο σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία της Κρήτης.

Ο Άγιος Τίτος, στον πεζόδρομο της 25ης Αυγούστου, χτίστηκε (πιθανότατα) μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες, το 961 μ.Χ. Ο Άγιος Τίτος ήταν μαθητής και συνοδοιπόρος του Αποστόλου Παύλου και ο πρώτος επίσκοπος Κρήτης. Μετά την καταστροφή του ναού του Αγίου Τίτου στην Γόρτυνα, από σεισμό, η κάρα του Αγίου Τίτου, οι θαυματουργές εικόνες και τα κειμήλια μεταφέρθηκαν στον νέο ναό.

Πυρκαγιές, σεισμοί, καταστροφές

Ο αρχικός ναός του Αγίου Τίτου στον Χάνδακα ήταν μικρός – μια σχεδόν τετράγωνη βασιλική, με τρούλο στην μέση. Στα χρόνια της Ενετοκρατίας, έγιναν ορισμένες αλλαγές, όπως η κατασκευή κωδωνοστασίου. Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τον Χάνδακα, τα περισσότερα κειμήλια και οι εικόνες του ναού μεταφέρθηκαν στην Βενετία. Ανάμεσά τους, η κάρα του Αγίου Τίτου και η εικόνα της Παναγίας Μεσοπαντίτισσας. Οι… περιπέτειες του ναού συνεχίστηκαν, στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα, με σεισμούς και πυρκαγιές να προκαλούν σοβαρές ζημιές στο κτίριο.

Ο Άγιος Τίτος έγινε τζαμί

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ο Άγιος Τίτος μετατράπηκε σε τζαμί (γνωστό ως Βεζίρ τζαμί).

Το 1856, ο ναός καταστράφηκε εξαιτίας ενός ισχυρού σεισμού και χτίστηκε ξανά ως οθωμανικό τέμενος. Ο μιναρές παρέμεινε στον Άγιο Τίτο ως την δεκαετία του 1920, όταν έφυγαν από την Κρήτη (μέσω της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας) οι τελευταίοι Τούρκοι.

Ο σημερινός ναός χρονολογείται γύρω στο 1869 και αποδόθηκε στην ορθόδοξη χριστιανική λατρεία το 1925.

Στον ναό φυλάσσεται, από το 1966, η κάρα του Αγίου Τίτου.

Το 2013, ο Άγιος Τίτος ανακηρύχθηκε καθεδρικός ναός της αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Διαβάστε επίσης