Ένα στολίδι στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων

Ένα στολίδι στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων

Οι “περιπέτειες” του επιβλητικού φάρου, στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων. Κατέρρευσε κατά την διάρκεια καταιγίδας, “υπέφερε” στα χέρια των Τούρκων, καταστράφηκε από τους Γερμανούς και δέχθηκε… επίθεση από φορτηγό πλοίο.

Τα κύματα του Κρητικού Πελάγους, πότε βελούδινα και πότε αγριεμένα, «σπάνε» πάνω στην πέτρινη βάση του, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, εδώ και περίπου 420 χρόνια. Το στολίδι της πόλης, ο πολυφωτογραφημένος φάρος που δεσπόζει στην «καρδιά» του Ενετικού Λιμανιού, χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα. Καταστράφηκε δύο αιώνες αργότερα, κατά την διάρκεια μιας μεγάλης καταιγίδας και ανακατασκευάστηκε μεταξύ 1830 και 1840 από τους Αιγυπτίους.

Ο πύργος του φάρου, που θυμίζει μιναρέ, είναι στενότερος από τον αρχικό. Πατάει, όμως, στην ίδια τραπεζοειδή βάση, που είχαν «στερεώσει» οι Ενετοί πάνω στα βράχια του λιμανιού. Το κάτω μέρος του πύργου είναι οκτάγωνο. Tο μεσαίο τμήμα του έχει 16 γωνίες και το ανώτερο τμήμα του είναι κυκλικό. Στο εσωτερικό του, μια πέτρινη σκάλα οδηγεί στην κορυφή του φάρου, στο μπαλκόνι με τον γυάλινο πυργίσκο.

Από τους παλαιότερους παγκοσμίως

Το ύψος του φάρου, που είναι ένας από τους παλαιότερους που σώζονται παγκοσμίως, φθάνει τα 21 μέτρα και το φως του καλύπτει απόσταση περίπου 7 μιλίων. Μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους, προστέθηκαν,  σταδιακά, νέα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Ανάμεσά τους, η σκάλα που οδηγεί στην είσοδο του πύργου, το πέτρινο στηθαίο ή το μικρό φυλάκιο με τον τρούλο. Δημιουργήθηκαν επίσης αγωγοί, ώστε να περνάει το νερό της θάλασσας κάτω από την βάση του φάρου.

φάρος-χανιά-ενετικό λιμάνι-σήμα-κατατεθέν-της-πόλης

Το 1941, οι Γερμανοί κατέστρεψαν το σύστημα φωτισμού του φάρου, που άναψε ξανά το 1945. Την δεκαετία του 1960, ένα φορτηγό πλοίο «καρφώθηκε» στην βάση του φάρου, στο Ενετικό Λιμάνι, γκρεμίζοντας τμήμα της τοιχοποιίας. Την ίδια περίοδο, ο πύργος ενισχύθηκε με σίδερα, καθώς παρουσίαζε επικίνδυνη κλίση.

Διαβάστε επίσης