Το καταφύγιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στον Καρτερό

Το καταφύγιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στον Καρτερό

Στην περιοχή του Καρτερού, στον δρόμο που οδηγεί στον Πρασσά, σώζεται ένα από τα καταφύγια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα κτίσμα “κρυμμένο” στα βράχια, με τρεις αίθουσες που συνδέονται με μικρούς διαδρόμους και θέση για πολυβολείο.

Το καταφύγιο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη του Ηρακλείου και διαθέτει εύκολη πρόσβαση, καθώς η είσοδός του είναι ορατή από τον δρόμο που οδηγεί στον Πρασσά. Ο χώρος, εκτός από καταφύγιο, χρησίμευε και ως αποθήκη οπλισμού και πολεμικού υλικού, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η δημοτική παράταξη “Ενεργοί Πολίτες” κατέθεσε πρόταση για τον καθαρισμό και την αξιοποίηση του καταφυγίου, ώστε να μετατραπεί σε έναν επισκέψιμο χώρο, για μαθητές και πολίτες.

“Θεωρώντας ότι η επίσκεψη μαθητών, που διδάσκονται στο μάθημα της Ιστορίας τα γεγονότα του Β Παγκοσμίου Πολέμου, σε έναν τέτοιο χώρο θα λειτουργήσει βιωματικά για την καλύτερη κατανόηση των συνθηκών που επικρατούσαν τότε, αλλά και ως κίνητρο περαιτέρω αναζήτησης πληροφοριών για τον ρόλο της Κρήτης στα γεγονότα της περιόδου, οι «Ενεργοί Πολίτες» και ο επικεφαλής τους, Ηλίας Λυγερός, έθεσαν ήδη το θέμα στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης, Γιώργο Τερζάκη, που όχι μόνο βρήκε την ιδέα ενδιαφέρουσα, αλλά ζήτησε να προωθηθεί περαιτέρω.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου δεν υπάρχει ούτε ένα από τα πολλά καταφύγια και αμυντικά έργα που κατασκευάστηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αξιοποιημένο και επισκέψιμο. Έτσι, το συγκεκριμένο, που βρίσκεται στην περιοχή του Καρτερού και, συγκεκριμένα, πάνω στον δρόμο που οδηγεί στον Πρασσά, δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσουμε έναν τέτοιο χώρο.

Το γεγονός ότι διαθέτει εύκολη πρόσβαση, δεν κινδυνεύει με κατάρρευση και είναι τόσο κοντά στην πόλη του Ηρακλείου, το καθιστά άριστη επιλογή για επισκέψεις μαθητών και όχι μόνο” αναφέρουν οι “Ενεργοί Πολίτες”.

Διαβάστε επίσης