Ο ιερός ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) στην Επισκοπή Κισσάμου

Ο ιερός ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) στην Επισκοπή Κισσάμου

Ο παλαιοχριστιανικός ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα), λίγο έξω από τον οικισμό της Κάτω Επισκοπής Κισσάμου, που υπήρξε βαπτιστήριο των χριστιανών τον 6ο αιώνα μ.Χ. Τα ψηφιδωτά δάπεδα και οι εκπληκτικές τοιχογραφίες, από 5 διαφορετικές περιόδους, που παραπέμπουν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ιερός ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα), κοντά στην Κάτω Επισκοπή Κισσάμου, του δήμου Πλατανιά, χρονολογείται στον 6ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς της Κρήτης. Χτισμένος σε επικλινές έδαφος, ο ναός είναι ένα περίτεχνο ορθογώνιο κτίσμα, που αναπτύσσεται γύρω από έναν μεγάλο (βαθμιδωτό εξωτερικά) τρούλο. Στον ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα), οι χριστιανοί βαφτίζονταν (τα παλαιοχριστιανικά χρόνια) σε πέτρινη κολυμπήθρα.

Εκπληκτικά ψηφιδωτά στην Ροτόντα

Τα ψηφιδωτά δάπεδα του ναού είναι διακοσμημένα με φολίδες, κληματίδες, ψάρια και κισσόφυλλα – διάκοσμος που τοποθετείται χρονικά στο β΄ μισό του 6ου αιώνα μ.Χ. Η Ροτόντα διαθέτει εκπληκτικές τοιχογραφίες, που δημιουργήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ο ναός τοιχογραφήθηκε τουλάχιστον 5 φορές. Από τις τοιχογραφίες, ξεχωρίζουν εκείνες της Ανάληψης, του Ευαγγελιστή Ματθαίου, του αγίου Γεωργίου (7ος αιώνας), αλλά και οι Ευαγγελικές σκηνές, οι μορφές της Παναγίας, του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και άλλων αγίων, του 12ου αιώνα. Αρκετές από τις τοιχογραφίες του ναού παραπέμπουν στην «σχολή» της Κωνσταντινούπολης.

Ο ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου θα είναι ανοικτός ως το τέλος του καλοκαιριού, Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00 – 15:00.

Διαβάστε επίσης