Η Παναγία των Σταυροφόρων δεν είναι μια συνηθισμένη εκκλησία…

Τμήμα της λατινικής μονής των Σταυροφόρων, χτισμένη μεταξύ 13ου και 15ου αιώνα, η Παναγία των Σταυροφόρων δεν είναι μια… συνηθισμένη εκκλησία.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η Παναγία των Σταυροφόρων μετατράπηκε σε τζαμί. Χρησιμοποιήθηκε ως εκλογικό κέντρο και χώρος φιλοξενίας προσφύγων, ενώ μέχρι την δεκαετία του 1950 αναφερόταν ως ναός του Αγίου Μάρκου.

Η Παναγία των Σταυροφόρων βρίσκεται στην οδό Μάρκου Μουσούρου, στο κέντρο του Ηρακλείου. Ο ναός έχει σχήμα βασιλικής, με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος, ξύλινη στέγη, ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία και ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό.

Τζαμί και καταυλισμός προσφύγων

Επί Τουρκοκρατίας, η Παναγία των Σταυροφόρων μετατράπηκε σε τζαμί, με το όνομα Αγκεμπούτ Πασά. Ο μιναρές σωζόταν ως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ναός έχει χρησιμοποιηθεί ως εκλογικό κέντρο, ενώ μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, υπήρξε «καταφύγιο» για τους πρόσφυγες.

Ο ναός καταστράφηκε από τους Γερμανούς, κατά την διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, το 1941. Για πολλά χρόνια, οι κάτοικοι της πόλης θεωρούσαν ότι ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Μάρκο, εξαιτίας μίας τοιχογραφίας που είχε βρεθεί στο εσωτερικό του.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του kritimono.gr στις Παναγίες της Κρήτης.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης του ναού. Η πρώτη Θεία Λειτουργία στην αναστηλωμένη εκκλησία της Παναγίας των Σταυροφόρων τελέστηκε το 1963.

Διαβάστε επίσης