Η ναζιστική θηριωδία στον Σάρχο

Η ναζιστική θηριωδία στον Σάρχο

Στις 13 Αυγούστου 1944, οι Γερμανοί συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες του χωριού στην εκκλησία. Διάλεξαν 20 και τους εκτέλεσαν. Λίγες ημέρες αργότερα, σκότωσαν άλλους 15 άνδρες από τον Σάρχο, δίπλα σε μια ρεματιά, στα Σίσαρχα…

Η ναζιστική θηριωδία στον Σάρχο ήταν μια πράξη εκδίκησης. Οι κάτοικοι του Σάρχου είχαν ενεργό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση, είτε πολεμώντας, είτε βοηθώντας τις συμμαχικές δυνάμεις. Οι Γερμανοί έφθασαν στο χωριό, μάζεψαν όλους τους άνδρες και εκτέλεσαν 20 από αυτούς. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της κοινότητας, Γεώργιος Ζαχαρία Χριστοδουλάκης. Η ναζιστική θηριωδία δεν σταμάτησε εδώ. Οι Γερμανοί συνέλαβαν 15 άνδρες και συνέχισαν τις επιδρομές σε χωριά της Κρήτης. Αφού σκότωσαν, έκαψαν, έκλεψαν, υποχρέωσαν τους ομήρους να κουβαλούν τα λάφυρά τους. Μετά από λίγες ημέρες, τους οδήγησαν στα Σίσαρχα και τους εκτέλεσαν.

Ο Σάρχος θρήνησε, μέσα σε λίγες ημέρες, 35 άνδρες, ηλικίας 18 – 80 ετών. Άλλοι 6 είχαν εκτελεστεί ή σκοτωθεί νωρίτερα, στο πεδίο της μάχης.

Τίμησαν τους ήρωες του Σάρχου

Ο δήμος Μαλεβιζίου και η τοπική κοινότητα τίμησαν των μνήμη των ηρώων του Σάρχου, με μια λιτή τελετή. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Σάρχου, που είναι αφιερωμένο στα θύματα των ναζί. Στην τελετή παραβρέθηκαν βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, συλλόγων και φορέων.

«Οφείλουμε να διατηρήσουμε άσβεστη την μνήμη την ηρώων μας, των αθώων θυμάτων της κτηνωδίας των γερμανικών στρατευμάτων. Ας αντλήσουμε θάρρος και δύναμη από το μεγαλείο της στάσης των ηρώων του Σάρχου. Και ας υποσχεθούμε εδώ, ενώπιον του μνημείου τους, ότι θα διατηρήσουμε ζωντανό το μήνυμα της θυσίας τους» ανέφερε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης, για την ναζιστική θηριωδία στον Σάρχο.

Διαβάστε επίσης