Στον Άγιο Ματθαίο των Σιναϊτών

Διασχίζοντας την οδό Ταξιάρχου Μαρκοπούλου, στο κέντρο του Ηρακλείου, ίσα που διακρίνεις, πίσω από τους φοίνικες και τα καταπράσινα παρτέρια, το καμπαναριό του Αγίου Ματθαίου των Σιναϊτών.

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά που οδηγούν στο προαύλιο, χρειάζεσαι μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να βεβαιωθείς ότι βρίσκεσαι σε έναν από τους πιο ξεχωριστούς ναούς της πόλης. Απέναντί σου, μια ανοιχτή ξύλινη πόρτα και οι φλόγες των κεριών που τρεμοπαίζουν. Σε ένα περβάζι, μια μικρή τριανταφυλλιά. Η ελληνική σημαία να κυματίζει, λουλούδια, ξύλινα παγκάκια, πέτρα, απλότητα και ομορφιά.

Ο αρχικός ναός ανήκε στην Β΄ βυζαντινή περίοδο, αλλά υπέστη μεγάλες καταστροφές στον σεισμό του 1508 και χτίστηκε ξανά, με την σημερινή μορφή του. Στον περίβολο του ναού μπορεί να παρατηρήσει κανείς αρχιτεκτονικά μέλη που αποδεικνύουν την ύπαρξη της παλαιότερης εκκλησίας, στην ίδια θέση.

εκκλησία-άγιος-ματθαίοςΜετόχι της Μονής Σινά

Στις αρχές της οθωμανικής περιόδου, ο ναός έγινε μετόχι της Μονής Σινά, καθώς παραχωρήθηκε από τις οθωμανικές αρχές στους Σιναΐτες μοναχούς, ως αντάλλαγμα για την μονή της Αγίας Αικατερίνης, που είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Στον περίβολο του Αγίου Ματθαίου των Σιναϊτών έχουν ταφεί επιφανείς Ηρακλειώτες, που σκοτώθηκαν στις Κρητικές Επαναστάσεις εναντίον των Τούρκων και στην σφαγή της 25ης Αυγούστου 1898. Ανάμεσά τους, ο Λυσίμαχος Καλοκαιρινός, που εκείνη την εποχή ήταν πρόξενος της Βρετανίας.

Εικόνες και κειμήλια

Σήμερα, ο ναός του Αγίου Ματθαίου των Σιναϊτών «φιλοξενεί» μια αξιόλογη συλλογή εικόνων, με σημαντικά έργα της Κρητικής Σχολής, όπως «Η Σταύρωση», του Γεωργίου Καστροφύλακα (1752), «Ο Άγιος Τίτος και σκηνές του βίου των 10 μαρτύρων», του Ιωάννη Κορνάρου (1773), αλλά και δύο εικόνες που αποδίδονται στον Μιχαήλ Δαμασκηνό.

Διαβάστε επίσης