Στον ναό του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών

Στον ναό του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών

Χτισμένη στο πρώτο μισό του 13ου αιώνα, η μονή του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών, που δεσπόζει στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες λατινικές εκκλησίες της πόλης.

Στην αρχική μορφή του, ο ναός του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών ήταν μονόκλιτος, με ξύλινη στέγη. Και ακολουθούσε την αρχιτεκτονική των Κιστερκιανών μοναχών, του 12ου αιώνα. Σταδιακά, η μορφή του ναού άλλαξε. Προστέθηκαν παρεκκλήσια, ενώ μεταξύ 14ου και 18ου αιώνα, υπέστη μεγάλες καταστροφές από σεισμούς. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, μετατράπηκε σε τζαμί, αφιερωμένο στον σουλτάνο Ιμπραήμ, με μιναρέ στην νοτιοδυτική γωνία του.

άγιος-πέτρος

Ταφές επιφανών ανδρών

Στην σημερινή μορφή του, το μνημείο αποτελείται από ένα μακρύ κλίτος, που καταλήγει σε ιερό με δύο θόλους. Στον βόρειο και νότιο τοίχο του, υπάρχουν παράθυρα, διαφόρων τύπων, που ανήκουν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Όπως προέκυψε από τις ανασκαφικές έρευνες, κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, αλλά και στο εσωτερικό του (στο δάπεδο κτισμάτων) πραγματοποιούνταν ταφές πολιτικών προσώπων και επιφανών ανδρών. Στο νότιο παρεκκλήσι του ναού, που αναστηλώθηκε πρόσφατα, σώζονται οι μοναδικές στην πόλη τοιχογραφίες του 15ου αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονή του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών θεωρείται ένα από τα παλαιότερα και σπουδαιότερα μνημεία της κατηγορίας του, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και έχει «αποκαλύψει» στους ερευνητές σημαντικά στοιχεία για την αρχιτεκτονική του 13ου αιώνα.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των κτισμάτων και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου, ο ναός (εκτός της επετειακής λειτουργίας του) αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως συνεδριακό κέντρο.

Διαβάστε επίσης