Γ. Σισαμάκης: «Δεν θα επιτρέψουμε ένα νέο Ελληνικό»

Γ. Σισαμάκης: «Δεν θα επιτρέψουμε ένα νέο Ελληνικό»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου, επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο για όλους», Γιώργος Σισαμάκης, αναφέρει ότι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι βάζει την Κρήτη σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά θέτει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», προτείνοντας την μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο.

«Η μετεγκατάσταση του υφιστάμενου αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» από την Ν. Αλικαρνασσό πρέπει να ολοκληρωθεί μόνο εφόσον έχει υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αξιοποίηση της έκτασης που καταλαμβάνει, στο ανατολικό παράκτιο μέτωπο του δήμου Ηρακλείου» σημειώνει ο κ. Σισαμάκης. Και αφήνει αιχμές για τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, που όπως αναφέρει, δεν απαίτησαν «ως όρο και προϋπόθεση, την παράλληλη εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου αξιοποίησης».

«Δεν θα επιτρέψουν να ζήσουμε ένα νέο Ελληνικό, που 20 χρόνια μετά παραμένει εγκαταλελειμμένο» τονίζει ο κ. Σισαμάκης και καταθέτει τις δικές του προτάσεις για την αξιοποίηση της έκτασης, με κεντρικό άξονα την δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του υποψηφίου δημάρχου Ηρακλείου, Γιώργου Σισαμάκη, για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, αλλά και για το «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο:

«Το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι αποτελεί, αναμφισβήτητα, ένα αναπτυξιακό έργο εθνικής εμβέλειας, το οποίο, με την ολοκλήρωσή του, θέτει όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος, αλλά ολόκληρη την Κρήτη, σε νέα αναπτυξιακή τροχιά. Γι΄ αυτό τον λόγο, θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση του εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, πρέπει να επιτευχθεί χωρίς χρονικές παρεκκλίσεις, ενώ η εύρυθμη λειτουργία του υφιστάμενου πρέπει να διασφαλιστεί με αντίστοιχες παρεμβάσεις, για το μεσοδιάστημα της λειτουργίας του.

Ωστόσο, η μετεγκατάσταση του υφιστάμενου αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» από την Ν. Αλικαρνασσό πρέπει να ολοκληρωθεί ΜΟΝΟ εφόσον έχει υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αξιοποίηση της έκτασης που καταλαμβάνει στο ανατολικό παράκτιο μέτωπο του δήμου Ηρακλείου.

Ως παράταξη «Ηράκλειο για όλους», ξεκαθαρίζουμε ότι, εφόσον μας επιλέξουν οι δημότες ως την επόμενη δημοτική αρχή, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να ζήσουμε ένα «νέο Ελληνικό», που σχεδόν 20 χρόνια μετά, παραμένει εγκαταλελειμμένο. 

Το ιδανικό σενάριο για το αύριο του «Νίκος Καζαντζάκης» θα ήταν, παράλληλα με την υπογραφή της σύμβασης για το νέο αεροδρόμιο, να υπήρχαν και οι υπογραφές για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού αξιοποίησης του παλιού. Κάτι που, δυστυχώς, δεν είδαμε, παρά το γεγονός ότι υπήρχε άπλετος χρόνος στις προηγούμενες δημοτικές αρχές να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν, ως όρο και προϋπόθεση, την παράλληλη εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου αξιοποίησης.

Όλες οι παρατάξεις αναφέρονται σε αυτή την αξιοποίηση. Ωστόσο, επειδή εμείς θεωρούμε ότι ο δήμος Ηρακλείου δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι απλός θεατής των εξελίξεων, αλλά να αναλαμβάνει την ευθύνη να δρομολογεί τις εξελίξεις και να καταθέτει προς την Πολιτεία συγκεκριμένες θέσεις για το πώς οραματίζεται την επόμενη ημέρα, ανοίγουμε τον δημόσιο διάλογο και καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση για τον σχεδιασμό  αξιοποίησης, η οποία αποτελείται από τους εξής κεντρικούς άξονες :

– Την δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, που θα είναι το μεγαλύτερο στην ελληνική περιφέρεια, προσβάσιμο σε όλους. Οι δραστηριότητες που θα φιλοξενεί θα στηρίζονται στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την αναψυχή, που θα αποτυπώνουν το μοντέλο της αξιοβίωτης πόλης.

-Την αξιοποίηση της έκτασης, με γνώμονα την δημιουργία ενός οικολογικού προτύπου πάνω στο οποίο στηρίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη, καθιστώντας το Ηράκλειο μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη στην πράξη και όχι στα σχέδια.

-Την ανάπτυξη ενός νέου πνεύμονα πρασίνου, έκτασης  που δεν θα έχει γνωρίσει όχι μόνο η Νέα Αλικαρνασός, αλλά το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου.

-Την σύνδεση του αγροτικού προφίλ των δημοτικών ενοτήτων του δήμου μας με το βόρειο μέτωπο, δίνοντας την δυνατότητα ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής. Με αυτό τον τρόπο, θα διαμορφωθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο το οποίο θα ενσωματώνει ενδεικτικές αγροτικές καλλιέργειες, δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες μας να έρθουν πιο κοντά με τα βασικά αγροτικά προϊόντα που παράγονται σε περιοχές του δήμου Ηρακλείου.

-Την ανάπτυξη ενός διοικητικού συμπλέγματος, με συγκέντρωση υπηρεσιών, για την αποσυμφόρηση του κέντρου  του Ηρακλείου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη την διατήρηση αν όχι μείωση της δομημένης επιφάνειας που καταλαμβάνει το σημερινό κτιριακό συγκρότημα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να αποφευχθεί είναι η επέκταση της υφιστάμενης δόμησης, ώστε να διατηρηθεί ή ακόμα και να αυξηθεί η ελεύθερη, προς αξιοποίηση, έκταση.

-Από τον δημόσιο διάλογο, τον οποίο ξεκινάμε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απουσιάζει η πρόβλεψη για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων ιδιοκτησιών των Αλικαρνασωτών, που, για δεκαετίες, δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν, εξαιτίας των περιορισμών που έθετε η ΥΠΑ.

Η πρότασή μας αποτελεί την πολιτική πυξίδα του συνδυασμού μας, για το ποια είναι η θέση μας για την αξιοποίηση της έκτασης. Και θέτει την βάση, χωρίς περιστροφές και μισόλογα, για τις πολιτικές κατευθύνσεις που οφείλει να δώσει η Πολιτεία, έπειτα από διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση, για την εκπόνηση του σχεδιασμού.

Αυτός ο σχεδιασμός δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μην έχει ως βασικό στοιχείο την ελεύθερη και χωρίς κόστος πρόσβαση στον νέο χώρο των δημοτών και επισκεπτών του δήμου μας, με στόχο να απολαμβάνουν ένα νέο πνεύμονα πρασίνου, που τόσο έχει ανάγκη το βεβαρημένο πολεοδομικά αστικό περιβάλλον της πόλης μας».

Διαβάστε επίσης