Υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Ρος Ντέιλι

Υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Ρος Ντέιλι

Με μια μεγάλη έκπληξη “κλείνει” το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, καθώς στην λίστα του κυβερνώντος κόμματος βρίσκεται το όνομα του γνωστού καλλιτέχνη, Ρος Ντέιλι.

Ο Ρος Ντέιλι, ο Ιρλανδός που έγινε… Κρητικός, αποδέχθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ένας από τους υποψηφίους που συμπληρώνουν την λίστα του κυβερνώντος κόμματος για τις Ευρωεκλογές.

Τα υπόλοιπα ονόματα είναι: ο ηθοποιός, Αλέξης Γεωργούλης, η σκηνοθέτης, Κυριακή Μάλαμα, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Πετρόπουλος και η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Columbia, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASΑ, Νατάσα Ρωμανού.

Το βιογραφικό του Ρος Ντέιλι

Γεννήθηκε στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς και λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεών τους ταξίδευε μαζί τους σε πολλές χώρες.

Σύντομα αναδύθηκε το βαθύ ενδιαφέρον του για την μουσική. Το πρώτο του όργανο ήταν ένα βιολοντσέλο, ενώ στα 11, στην Ιαπωνία, ξεκίνησε την μελέτη της κιθάρας. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, βρέθηκε στο San Francisco.

Έχοντας βιώσει την κλασική πειθαρχία, αλλά και το κλίμα ελευθερίας και πειραματισμού της εποχής, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την μουσική παράδοση της Ανατολής, γεγονός που άλλαξε ριζικά τη ζωή του. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ταξίδεψε εκτενώς, μελετώντας μια ποικιλία μουσικών οργάνων και παραδόσεων, με έμφαση στην μουσική της Ινδίας και του Αφγανιστάν.

Το 1975 ταξίδεψε στην Κρήτη, εντυπωσιασμένος από την λύρα. Έπειτα από μία εξάμηνη περιήγηση από χωριό σε χωριό, όπου ήρθε σε επαφή με λαϊκούς μουσικούς, εγκαταστάθηκε στα Χανιά και ξεκίνησε να μελετάει την κρητική λύρα, δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο, Κώστα Μουντάκη. Η μαθητεία του διήρκεσε πολλά χρόνια. Την ίδια περίοδο επισκεπτόταν συχνά την Τουρκία, όπου μελέτησε την κλασική οθωμανική, καθώς και την λαϊκή τουρκική μουσική.

Έχει κυκλοφορήσει περισσότερους από σαράντα δίσκους με συνθέσεις του, αλλά και με διασκευές παραδοσιακών μελωδιών, που συγκέντρωσε κατά την διάρκεια των ταξιδιών του. Η Κρήτη αποτελεί την βάση για την προσωπική και μουσική έρευνά του, αλλά ταξιδεύει συχνά σε όλον τον κόσμο για συναυλίες.

Μεταξύ άλλων, ο Ρος Ντέιλι παίζει κρητική λύρα, αφγανικό ραμπάμπ, σιτάρ, λαούτο, πολίτικη λύρα, τάρχου, ούτι, σάζι και ταμπούρ. Έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες και θέατρα, έχει διδάξει σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Είναι ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος», στο Χουδέτσι και έχει τιμηθεί με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης