• Οι Παναγίες της Κρήτης

  Οι Παναγίες της Κρήτης

  Οδηγήτρια, Χαρακιανή, Κερά, Φανερωμένη ή Κρουσταλλένια, η Παναγία λατρεύεται σε κάθε γωνιά της Κρήτης, ως σύμβολο αγάπης, αγνότητας, δύναμης και αφοσίωσης και αποτελεί «καταφύγιο» ελπίδας για τους πιστούς.

 • Το τσουνάμι και ο σεισμός των 8 Ρίχτερ που συγκλόνισαν την Κρήτη

  Το τσουνάμι και ο σεισμός των 8 Ρίχτερ που συγκλόνισαν την Κρήτη

  Στις 8 Αυγούστου 1303, σημειώθηκε ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σε όλη την Μεσόγειο. Ο φοβερός σεισμός, μεγέθους 8 Ρίχτερ (±0,3), διέρρηξε το ανατολικό τμήμα του Ελληνικού Σεισμικού Τόξου, μεταξύ Κρήτης και Ρόδου, προκάλεσε ισχυρό τσουνάμι, καταστροφές και θύματα. Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πρόεδρος του Συστήματος της UNESCO για Προειδοποίηση για Τσουνάμι στον ΒΑ Ατλαντικό και την Μεσόγειο, Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναλύει το φαινόμενο στο kritimono, παρουσιάζοντας τα επιστημονικά δεδομένα και πολύτιμα ιστορικά στοιχεία.

 • «Το κελί ενός Καστρινού πνευματικού εργάτη…»

  «Το κελί ενός Καστρινού πνευματικού εργάτη…»

  Η βιβλιοθήκη, το μπαστούνι και η πολυθρόνα του, πολύτιμα χειρόγραφα των έργων του, μπιμπελό, επιστολές, καρτ ποστάλ, πίνακες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Το γραφείο του Νίκου Καζαντζάκη, από το τελευταίο σπίτι του στην γαλλική πόλη Αντίμπ (περίοδος 1954 – 1957), «ζωντανεύει» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, μαζί με τα προσωπικά αντικείμενα που παραχώρησε ο ίδιος στην Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, μέσω της ιδιόχειρης διαθήκης του.

 • Στην (ξεχωριστή) μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου…

  Στην (ξεχωριστή) μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου…

  Γιορτάζει σήμερα, 28 Ιουλίου, το (ξεχωριστό) μοναστήρι της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στο Ηράκλειο. Η ιστορία και οι ιδιαιτερότητες της μονής, το ιερό που βρίσκεται στο κέντρο του ναού και οι αγιογραφίες που είναι αφιερωμένες στους αγίους της Κρήτης.

 • Στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στην Βόνη

  Στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στην Βόνη

  Χιλιάδες πιστοί ανηφορίζουν από χθες στην Βόνη Ηρακλείου, για να προσκυνήσουν την εικόνα της Αγίας Μαρίνας, που θεωρείται θαυματουργή. Σε εξέλιξη το μεγάλο πανηγύρι στο χωριό, με δεκάδες πάγκους και με το καπρικό να έχει την… τιμητική του. Δείτε φωτογραφίες από το πανηγύρι.

 • Εκπτώσεις: Συγκρατημένοι οι καταναλωτές, αισιόδοξοι οι έμποροι

  Εκπτώσεις: Συγκρατημένοι οι καταναλωτές, αισιόδοξοι οι έμποροι

  «Τσεκάρουν» τιμές και δεν βιάζονται να κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές. Αυξημένη η κίνηση στα καταστήματα. «Οι εκπτώσεις είναι μεγάλες, από 40% και πάνω, στις περισσότερες επιχειρήσεις. Διερευνητικές οι πρώτες ημέρες, αλλά θα πάμε καλά» λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Εμμανουήλ Κουμαντάκης.