Η αυθεντική Κρήτη στο Λαογραφικό Μουσείο Γουβών

Στο Λαογραφικό Μουσείο Γουβών του Βαγγέλη Μπαριτάκη, που εδώ και 50 χρόνια συλλέγει παλιά αντικείμενα και φωτογραφίες, με στόχο να κρατήσει «ζωντανή» την παράδοση και να αναδείξει την ιστορία, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα και την ανθρωπιά των παλιών Κρητικών.

Ένα παλιό ελαιοτριβείο στην μέση, το παραδοσιακό καφενείο σε μια γωνιά και, λίγα βήματα πιο κάτω, ο αργαλειός. Μαντινάδες και φωτογραφίες σπουδαίων Κρητικών στους τοίχους, αγροτικά εργαλεία, ξύλινα αλέτρια, λύρες, πιατικά, το παλιό γραμμόφωνο και η ραπτομηχανή. Το Λαογραφικό Μουσείο Γουβών φέρνει στο προσκήνιο την αυθεντική Κρήτη. Την καθημερινή ζωή, τις παραδόσεις, τα γλέντια, τις δυσκολίες με τις οποίες «πάλευαν» οι παλιοί Κρητικοί.

μπαριτάκης-λαογραφικό-μουσείο-γούβες

“Προσπαθώ… 50 χρόνια για το μουσείο”

«Μισό αιώνα τώρα, μαζεύω πράγματα. Έδωσα χρήματα, έβαλα το κτίριο, θυσίασα χρόνο, μεροκάματα, δούλεψα πολύ για να φτιάξω αυτό το μουσείο. Πιστεύω ότι κάθε χωριό πρέπει να έχει το δικό του λαογραφικό μουσείο. Οι άνθρωποι πρέπει να κοιτάζουν και πίσω. Να μαθαίνουν από το παρελθόν, από την ιστορία τους» λέει στο kritimono, ο 71χρονος Βαγγέλης Μπαριτάκης.

ελαιοτριβείο-λαογραφικό μουσείο-γούβες

Το παλιό ελαιοτριβείο

Καφενείο, γραμμόφωνο και αργαλειός

Στο Λαογραφικό Μουσείο Γουβών, παρουσιάζονται τα σύνεργα του τσαγκάρη, του αμπελουργού και του μελισσοκόμου. «Στο παλιό ελαιοτριβείο, δείχνω στους επισκέπτες πώς έβγαινε το λάδι στην Κρήτη. Πώς χρησιμοποιούσαν την πρέσα, πώς διαχώριζαν το λάδι από τον κατσίγαρο, όλη την διαδικασία. Παρακάτω είναι το ξύλινο αλέτρι – πολύ δύσκολο να το βρει κανείς σήμερα – και στην γωνία έχω φτιάξει το παλιό καφενείο. Με το τραπεζάκι του, τον δίσκο, όλα τα απαραίτητα».

παλιό-ραδιόφωνο-καφενείο-γούβες

Δίπλα στο παλιό κρεβάτι, «φιγουράρουν» η ραπτομηχανή και το γραμμόφωνο. Και ακολουθούν ο αργαλειός και το… πιστό αντίγραφο του παλιού κρητικού σπιτιού. Με τα ποτήρια και τα πιάτα στην θέση τους, τα ξύλα έτοιμα για την φωτιά και το στρωμένο τραπέζι.

αργαλειός

Ανάμεσα στα εκθέματα και μια… νάρκη, που «ξέμεινε» από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Την βρήκα σε ένα χωράφι, σκουριασμένη. Έχω και στολές στρατιωτικές, πολλά αντικείμενα, με μεγάλη ιστορική αξία. Τόσα που δεν χωράνε στο μουσείο – αν και η αίθουσα δεν είναι μικρή».

νάρκη

Επισκέπτες από όλο τον κόσμο στο Λαογραφικό Μουσείο 

Το Λαογραφικό Μουσείο Γουβών λειτουργεί εδώ και περίπου έναν χρόνο. Το επισκέπτονται κυρίως τουρίστες, που επιλέγουν την περιοχή για τις διακοπές τους. «Άγγλοι, Τσέχοι, Αμερικανοί… Από όλο τον κόσμο έρχονται». Το βιβλίο των επισκεπτών είναι γεμάτο με «συγχαρητήρια» και ευχές.

«Σε όλη την ζωή μου, είχα μεράκι να φτιάξω το λαογραφικό μουσείο. Ήταν το όνειρό μου. Επειδή αγαπώ την Κρήτη και ιδιαίτερα το χωριό μου, τις Γούβες» λέει ο κ. Μπαριτάκης. Και δείχνει μία από τις μαντινάδες που έχει «σκαρώσει» ο ίδιος για τον τόπο του: «Γούβες που ‘χετε θάλασσα, κάμπο, βουνά και σπίτια κι άνθρωποι απ’ όλες τις φυλές σας αγαπούν στ’ αλήθεια».

Διαβάστε επίσης