Οι άγιοι της Κρήτης φορούν στιβάνια και σαρίκι

Αυτοί οι άγιοι δεν είναι σαν τους άλλους. Είναι φτιαγμένοι από την «φωτιά» της Κρήτης. Πολέμησαν για την ελευθερία, πέθαναν για την πίστη τους, «κουβαλούν» τις αξίες, τους αγώνες και τις αρετές αυτού του τόπου.

Στο μοναστήρι της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στο Ηράκλειο, οι άγιοι φορούν… στιβάνια, βράκες, μεϊτάνια και κεφαλομάντηλα, αλλά αντί για μαχαίρια και κατσούνες, σφίγγουν στο χέρι τον σταυρό. «Οι άγιοι της Κρήτης. Νεομάρτυρες που έζησαν στο νησί, αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν για την Ορθοδοξία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και λατρεύονται σε πόλεις και χωριά του τόπου μας» εξηγεί ο ηγούμενος της μονής, Μεθόδιος Σαμαριτάκης.

Οι αγιογραφίες που κοσμούν τον ναό δημιουργήθηκαν την δεκαετία του 1980, από τον Μανώλη Κιαγιαδάκη και την σύζυγό του Ουρανία. Και αποτελούν ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μοναστηριού. «Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε άλλο ναό του νησιού. Σχεδόν το σύνολο των αγιογραφιών είναι αφιερωμένες στους αγίους της Κρήτης ή σε αγίους που έζησαν, δίδαξαν, ασκήτεψαν για ένα διάστημα στην Κρήτη» λέει ο πατέρας Μεθόδιος.

Άγιοι που πολέμησαν τους Τούρκους

Περνώντας το κατώφλι της εκκλησίας, το βλέμμα των πιστών συναντάει τις μορφές του αγίου Μύρωνα, του αγίου Γεωργίου από τον Αλικιανό Κυδωνίας και του αγίου Εμμανουήλ από τα Σφακιά, που θανατώθηκαν από τους Τούρκους επειδή αρνήθηκαν να προδώσουν την πίστη τους. Λίγο πιο κάτω, ξεπροβάλλει η επιβλητική φιγούρα του πολιούχου του Ηρακλείου, αγίου Μηνά. Και ακριβώς απέναντι, στέκονται ο άγιος Μάρκος, που βασανίστηκε στην Σμύρνη από τους Τούρκους τον Μάιο του 1643 και οι τέσσερις μάρτυρες, Γεώργιος, Μανουήλ, Νικόλαος και Αγγελής. Κρυπτοχριστιανοί, που πολέμησαν τους Τούρκους κατά την Επανάσταση του 1821. Έπεσαν το 1824 στα χέρια των κατακτητών και καταδικάστηκαν σε θάνατο, δια αποκεφαλισμού, στην Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου.

άγιοι-δέκα-κρήτη-μεσαρά

Οι Άγιοι Δέκα

«Υπάρχουν άγιοι που δεν τους γνωρίζουν όλοι οι πιστοί στην Κρήτη. Στον τόπο καταγωγής τους όμως, η λατρεία τους είναι διαδεδομένη. Οι άγιοι Δέκα, στην Μεσαρά. Ο άγιος Κύριλλος. Ο άγιος Ιωάννης ο Ξένος. Ο άγιος Ιωσήφ, που ασκήτεψε στην Ιεράπετρα. Καθένας έχει την δική του, σπουδαία, ιστορία».

Ένα ξεχωριστό μοναστήρι

Δεν είναι όμως μόνο οι άγιοι με τις παραδοσιακές φορεσιές της Κρήτης, που κάνουν ξεχωριστό το μοναστήρι της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. «Υπάρχει και άλλο ένα στοιχείο. Το ιερό βρίσκεται στο κέντρο του ναού και όχι στην άκρη του, όπως έχουμε συνηθίσει. Όταν ξεκίνησε η ανοικοδόμηση της εκκλησίας, μετά από τάμα δύο γυναικών, της Ελένης Χανιωτάκη και της Σοφίας Φραγκούλη, το ισόγειο χρησιμοποιούνταν ως αίθουσα εκθέσεων. Έφερναν οι γυναίκες υφαντά, κεντήματα, τάματα, πλεκτά, ό,τι μπορούσαν. Σκοπός τους ήταν να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα για την αποπεράτωση του ναού. Ωστόσο, μετά από αίτημα των πιστών, που αποδέχθηκε ο τότε αρχιεπίσκοπος Ευγένιος, διαμορφώθηκε πρόχειρα ένας χώρος, το ιερό, στην μέση της αίθουσας. Και την δεκαετία του 1970, που το κτίσμα ήταν πια έτοιμο, αποφασίστηκε να διατηρηθεί αυτή η διαρρύθμιση» εξηγεί ο ηγούμενος.

μοναστήρι-οσία-ειρήνη-χρυσοβαλάντου-άγιοι-της-κρήτης

Το μοναστήρι φιλοξενεί σήμερα τρεις μοναχούς, που ασχολούνται με την διακονία στην Στέγη Γερόντων Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

 

Διαβάστε επίσης