Η αλληλεγγύη ζωγραφισμένη στον τοίχο

Η αλληλεγγύη στο Ηράκλειο έχει… χρώματα, φαντασία και αγάπη για τον συνάνθρωπο. Σε περίπου 160 σημεία του Ηρακλείου, οι “τοίχοι της καλοσύνης” παραμένουν… ενεργοί και “φορτωμένοι” με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, για εκείνους που χρειάζονται βοήθεια.

Μια γυναίκα γύρω στα 60 κατηφορίζει την οδό Αγίου Τίτου, αφήνει στην κρεμάστρα με την επιγραφή “Ο τοίχος της καλοσύνης” μια σακούλα με τρόφιμα, ανοίγει το βήμα της και χάνεται στο πλήθος. Στον «τοίχο της καλοσύνης», οι οδηγίες για εκείνους που αφήνουν φαγητό είναι σαφείς: «Βάζουμε οπωσδήποτε ημερομηνία στις σακούλες. Αποφεύγουμε τα ευπαθή προϊόντα. Πετάμε στους κάδους απορριμμάτων τρόφιμα που βλέπουμε ότι έχουν παραμείνει στις κρεμάστρες για μέρες. Δεν προσφέρουμε ληγμένα προϊόντα». Στο Ηράκλειο, η… καρδιά της αλληλεγγύης «χτυπάει» σε (περίπου) 160 σημεία. Εκεί που μια πολυπληθής ομάδα δραστήριων εθελοντών έχουν τοποθετήσει πολύχρωμες κρεμάστρες, που… προσφέρουν καθημερινά φαγητό, ρούχα, παπούτσια και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε αστέγους, απόρους, χαμηλοσυνταξιούχους, συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε απόγνωση, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Από την Λάρισα στην Κρήτη ο “τοίχος της καλοσύνης”

Ο «τοίχος της καλοσύνης» είναι μια πρωτοβουλία που «γεννήθηκε» πριν από δύο χρόνια στην Λάρισα και δεν άργησε να «ταξιδέψει» μέχρι την Κρήτη. Στο Ηράκλειο, άνθρωποι κάθε ηλικίας «αγκάλιασαν» αμέσως την προσπάθεια, δημιουργώντας δεκάδες γωνιές προσφοράς σε σχολεία, δημόσια κτίρια, πάρκα, πλατείες και πεζοδρόμια, σε γειτονιές του κέντρου και σε προάστια της πόλης. Στην σελίδα της ομάδας στο Facebook («Ο τοίχος της καλοσύνης – Ηράκλειο Κρήτης»), οι διαχειριστές έχουν αναρτήσει τον χάρτη της αλληλεγγύης, με τους «τοίχους της καλοσύνης» που έχουν διαμορφωθεί σε όλο το Ηράκλειο. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι, δύο χρόνια μετά την δημιουργία τους, οι περισσότεροι «τοίχοι της καλοσύνης» παραμένουν «ενεργοί» και… φορτωμένοι με σακούλες γεμάτες τρόφιμα, για εκείνους που έχουν ανάγκη.

Διαβάστε επίσης