Διεθνής διάκριση για Κρητικό φοιτητή!

Διεθνής διάκριση για Κρητικό φοιτητή!

Το ακούμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια: «Τα καλύτερα μυαλά φεύγουν από την Ελλάδα». Αλλά είναι και εκείνα που μένουν. Και φέρνουν στην χώρα μας διεθνείς διακρίσεις…

Όπως έκαναν οι φοιτητές, Μιχάλης Βάκης (από τα Καλέσσα Ηρακλείου), Άγγελος Ζωγράφος και Αλέξανδρος Στούμπης, που κατέκτησαν την τρίτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό «CSAW 2018»…

Ο Κρητικός φοιτητής, Μιχάλης Βάκης, ο συμφοιτητής του στην Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Άγγελος Ζωγράφος και ο φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής του πανεπιστημίου Πειραιά, Αλέξανδρος Στούμπης, κέρδισαν το τρίτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό «CSAW 2018», με αντικείμενο την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συστημάτων, εκπροσωπώντας την χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο.

Ανάμεσα σε 9 φιναλίστ, οι τρεις φοιτητές κλήθηκαν να βρουν τρόπους πρόσβασης σε «ευαίσθητα» δεδομένα μιας μεγάλης εταιρείας, χρησιμοποιώντας ως… Δούρειο Ίππο μια «έξυπνη» λάμπα! «Σύμφωνα με το σενάριο που έπρεπε να ακολουθήσουν όλες οι ομάδες, είχαμε απέναντί μας μια μεγάλη εταιρεία που αναλαμβάνει στρατιωτικά έργα. Αποστολή μας ήταν να… βγάλουμε τα μυστικά της στην επιφάνεια. Ο μοναδικός τρόπος να ξεπεράσουμε τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας της εταιρείας ήταν να χρησιμοποιήσουμε τις έξυπνες λάμπες» εξηγεί στο kritimono ο 23χρονος φοιτητής, Μιχάλης Βάκης (δεξιά στην φωτογραφία).

Στόχος του διαγωνισμού ήταν να αναδειχθούν τα τρωτά σημεία των «έξυπνων» συσκευών, που χρησιμοποιούμε καθημερινά, για να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη. «Έξυπνες λάμπες, ρολόγια, θερμοστάτες… Συσκευές που χρησιμοποιούμε συνεχώς, αλλά δεν έχουν συγκεκριμένα ‘’στάνταρ’’ ασφαλείας. Εμείς ετοιμάσαμε τρεις επιθέσεις. Η πρώτη επίθεση κωδικοποιεί τα δεδομένα, προκαλώντας αλλαγές στην κατανάλωση ενέργειας της συσκευής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συσκευή αξιοποιεί το πρωτόκολλο Bluetooth Low Energy. Οι άλλες δύο επιθέσεις είναι πιο στοχευμένες στις έξυπνες λάμπες. Η μία εκμεταλλεύεται ατέλειες της συγκεκριμένης συσκευής, όσον αφορά στην επικοινωνία (δέχεται εντολές που, κανονικά, δεν θα έπρεπε). Και η τελευταία επίθεση προκαλεί αλλαγές στην φωτεινότητα της λάμπας, που αν και δεν είναι ορατές με το ανθρώπινο μάτι, είναι ορατές με έναν αισθητήρα» σημειώνει ο 23χρονος φοιτητής.

Χωρίς καμία βοήθεια

Οι… επιθέσεις είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα και «χάρισαν» στους Έλληνες φοιτητές μια θέση στο… τρίτο σκαλί του βάθρου και το χρηματικό έπαθλο των 300 ευρώ. Οι Μιχάλης Βάκης, Άγγελος Ζωγράφος και Αλέξανδρος Στούμπης ταξίδεψαν στην γαλλική πόλη Βαλάνς χωρίς καμία υποστήριξη από την Πολιτεία ή από ιδιώτες. «Αναζητήσαμε οικονομική υποστήριξη, χωρίς αποτέλεσμα. Ευτυχώς, οι διοργανωτές κάλυψαν κάποια έξοδα, για το ταξίδι και την διαμονή. Χρησιμοποιήσαμε, ασφαλώς, χώρους και εξοπλισμό του πανεπιστημίου. Χρειάστηκε όμως να αγοράσουμε και εμείς εξοπλισμό, ώστε να καλύψουμε κάποιες ελλείψεις. Αυτές οι ελλείψεις μας στοίχισαν και σε χρόνο. Χάσαμε περίπου 10 ημέρες προετοιμασίας».

Όσο για τα επόμενα σχέδια του Κρητικού φοιτητή, Μιχάλη Βάκη; «Αποφεύγω να κάνω τέτοιες σκέψεις, επειδή βλέπω ότι όλα εξαρτώνται από τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται. Το βέβαιο είναι ότι θέλω να μείνω τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα και να ασχοληθώ με την έρευνα» απαντάει ο ίδιος.

Κόντρα, λοιπόν, στο… ρεύμα της εποχής, υπάρχουν και τα «καλύτερα μυαλά» που μένουν στην Ελλάδα, δουλεύουν σκληρά, δημιουργούν και διακρίνονται. Μήπως είναι καιρός να τους δώσουμε, ως χώρα, τις ευκαιρίες που αξίζουν;

Διαβάστε επίσης