“Ελλείψεις φαρμάκων (και) στην Κρήτη”

“Ελλείψεις φαρμάκων (και) στην Κρήτη”

Σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη. «Ένας ασφαλισμένος πρέπει να περάσει τρεις – τέσσερις φορές από το φαρμακείο, για να προμηθευτεί όλα τα φάρμακα που χρειάζεται» λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Γιάννης Τσικανδηλάκης.

Ελλείψεις φαρμάκων καταγράφονται σε πολλές περιοχές της Κρήτης – αλλά και στην υπόλοιπη χώρα – με τους φαρμακοποιούς να δυσκολεύονται, σε αρκετές περιπτώσεις, να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε «ανοικτή γραμμή» με τον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας για το συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη». Και υπενθυμίζοντας ότι η καθυστέρηση στην λήψη της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για ορισμένες κατηγορίες ασθενών.

«Οι ελλείψεις οφείλονται σε συγκεκριμένες παραμέτρους. Το πιο απλό και αποδεκτό είναι μια εταιρεία να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Να λείπει κάποιο συστατικό, να υπάρχει ένα θέμα με τα μηχανήματά της. Αυτά, κάποιες φορές, συμβαίνουν. Ο κύριος λόγος όμως, είναι οι τιμές των φαρμάκων. Και μιλάμε πάντα για φάρμακα που συνταγογραφούνται. Οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλότερες, σε σύγκριση με την Γερμανία ή την Γαλλία. Οι εταιρείες, λοιπόν, καλύπτουν πρώτα αυτές τις αγορές. Το ισχύον πλαίσιο επιτρέπει στις εταιρίες, αντί να διοχετεύουν τα φάρμακα στην ελληνική αγορά, όπως οφείλουν, να τα εξάγουν σε άλλες χώρες. Και με αυτό τον τρόπο, με τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, προκύπτουν οι ελλείψεις στην Ελλάδα» λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Γιάννης Τσικανδηλάκης.

Οι φαρμακοποιοί, βλέποντας τους ασφαλισμένους να φεύγουν από τα φαρμακεία τους με… άδεια χέρια ή να… περιφέρονται από φαρμακείο σε φαρμακείο, προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα, καλούν τον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας να διασφαλίσουν την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά. «Το τελευταίο διάστημα, προσπαθούμε να αναδείξουμε το πρόβλημα, βλέποντας τι συμβαίνει. Δεν είναι η πρώτη φορά που το αντιμετωπίζουμε, είναι ένα πρόβλημα γνωστό, εδώ και χρόνια. Ωστόσο, πλέον, είναι πολύ δύσκολο να βρει ένας ασφαλισμένος όλα τα φάρμακα που χρειάζεται με την πρώτη ή την δεύτερη φορά. Σε κάθε φαρμακείο, ανάλογα και με την κίνηση του φαρμακείου, υπάρχει ένα… στοκ 40-50 συνταγών που δεν έχουν εκτελεστεί, επειδή δεν υπάρχουν τα σκευάσματα» αναφέρει ο κ. Τσικανδηλάκης.

Ελλείψεις και προθεσμίες

Οι ελλείψεις αφορούν κυρίως σε πρωτότυπα φάρμακα, που πωλούνται στο εξωτερικό από 15% ως και 60% ακριβότερα, σε σύγκριση με την χώρα μας. «Με μεγάλη προσπάθεια, βρίσκουμε τρόπο να καλύψουμε τα κενά. Αλλά ο κόσμος ταλαιπωρείται. Και οι φαρμακοποιοί το ίδιο. Πολλές φορές, αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε τοις μετρητοίς, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες. Αυξάνονται οι εκκρεμότητες, μπλέκουμε με την γραφειοκρατία… Και, από την πλευρά του ασφαλισμένου, υπάρχει και μια προθεσμία για να εκτελεστεί η συνταγή, που δεν πρέπει να χαθεί. Είναι μια… δύσκολη ισορροπία» καταλήγει ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης