Έπιασαν την “μαλλιαρή” στον Καράβολα

Έπιασαν την “μαλλιαρή” στον Καράβολα

Ηρακλειώτες κάθε ηλικίας… τσαλαβούτησαν στην παραλία του Καράβολα, προσπαθώντας να ξετρυπώσουν την πιο… μαλλιαρή πέτρα και να την πάρουν στο σπίτι τους, για να φέρει δύναμη και σταθερότητα στην οικογένειά τους. Το έθιμο της “μαλλιαρής” αναβίωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων.

Η “μαλλιαρή” είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά έθιμα της γιορτής της Αναλήψεως, με “ρίζες” στην Μικρά Ασία.

“Είναι ένα έθιμο που έφεραν οι πρόσφυγες και εδώ στην Κρήτη το αγαπήσαμε και το διατηρήσαμε. Σήμερα, τα νερά ανανεώνονται. Και θεωρείται ότι είναι η πιο κατάλληλη ημέρα για να κάνουμε το πρώτο μας μπάνιο. Σύμφωνα με το έθιμο, οι γυναίκες έπαιρναν μπουκάλια, τα γέμιζαν με νερό από 40 κύματα και ράντιζαν με αυτό το νερό – το αγίασμα – τις γωνιές του σπιτιού τους, για να διώξουν το κακό. Επιπλέον, έβγαζαν από τον βυθό την “μαλλιαρή”. Μια πέτρα που ήταν γεμάτη φύκια, βρύα και θεωρούνταν σύμβολο καλοτυχίας, δύναμης και σταθερότητας” εξηγεί η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων, Φιλαρέτη Χρονάκη.

μαλλιαρή-χρονάκη

Η Φιλαρέτη Χρονάκη με την “μαλλιαρή”

“Όξω ψύλλοι, μέσα… μαλλιαρή”

Οι γυναίκες πήγαιναν με αυτή την πέτρα στο σπίτι τους και έλεγαν: “Όξω ψύλλοι και κοριοί, πάνω στα όρη οι ποντικοί, μες στο σπίτι η μαλλιαρή”. Οι νεαρές κοπέλες που επρόκειτο να παντρευτούν, έβαζαν την μαλλιαρή κάτω από το κρεβάτι τους, για να στεριώσει ο γάμος τους.

Το έθιμο “ξεχάστηκε”, γύρω στην δεκαετία του 1970. “Εμείς όμως το έχουμε ζήσει, το θυμόμαστε. Στον Καράβολα, στην περιοχή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, σε όλη την παραλία του Ηρακλείου, ως το Παγκρήτιο, κατέβαιναν το μεσημέρι, μετά τις δουλειές τους, χιλιάδες άνθρωποι. Είχαν μαζί τους ντολμαδάκια, κεφτεδάκια, ό,τι μπορούσε ο καθένας. Έστρωναν πετσέτες, έτρωγαν, αντάλλαζαν φαγητά, μιλούσαν, γνωρίζονταν, άναβαν φωτιές και έστηναν γλέντια. Αυτή την επικοινωνία θέλουμε να ξαναβρούμε” καταλήγει η κυρία Χρονάκη.

Στο κυνήγι της… μαλλιαρής μπήκαν τουλάχιστον 200 Ηρακλειώτες, κάθε ηλικίας.

Η γιορτή είχε, επίσης, φαγητό και κρητικές μελωδίες από τους Γιάννη Κεφαλογιάννη (λύρα), Γιάννη Μανδαλάκη (μαντολίνο), Κώστα Σκουτέλη και Άγγελο Κατσαρό (λαούτο).

Διαβάστε επίσης