Κληρικοί Κρήτης: “Μας πρόδωσαν Τσίπρας – Ιερώνυμος”

Κληρικοί Κρήτης: “Μας πρόδωσαν Τσίπρας – Ιερώνυμος”

Στα “κάγκελα” οι κληρικοί της Κρήτης μετά την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους. “Ποιος διαχωρισμός; Ήθελαν μόνο να… ξεφορτωθούν τους ιερείς” λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης, Ζαχαρίας Αδαμάκης. 

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στις τάξεις των ιερέων της Κρήτης η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι κληρικοί δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα πληρώνονται μέσω επιδότησης, που θα δίνει το κράτος στην Εκκλησία.

“Από χθες το βράδυ, δέχομαι συνεχώς τηλεφωνήματα από ιερείς, από όλη την Κρήτη, που ανησυχούν για τις οικογένειες και τα παιδιά τους. Μας λένε ότι θα πληρώνονται οι ιερείς μέσω επιδότησης. Και αν, σε έναν χρόνο, έρθει μια κυβέρνηση και κόψει αυτή την επιδότηση, τι θα συμβεί; Πέρα από το λειτούργημά μας, έχουμε και υποχρεώσεις απέναντι στις οικογένειές μας. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Αν και, θεωρητικά, η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου δεν δεσμεύει απόλυτα την Εκκλησία της Κρήτης, όλοι γνωρίζουμε ότι σε τέτοια θέματα, όπως και σε όλα τα ζητήματα οικονομικής φύσεως, υπάρχει κοινή γραμμή” αναφέρει στο kritimono ο πρόεδρος της Ε.Σ.Κ.Ε.Κ., Ζαχαρίας Αδαμάκης.

“Αποφάσισαν για εμάς, χωρίς εμάς”

Οι κληρικοί της Κρήτης δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις και προειδοποιούν με δυναμικές αντιδράσεις. “Εκείνο που μας πικραίνει περισσότερο είναι ότι δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Χθες και προχθές, στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, δεν γνώριζε κανείς τίποτα. Αυτή είναι η δημοκρατία τους; Να αποφασίζουν μόνοι τους, οι λίγοι, χωρίς να ρωτούν τους πολλούς; Χωρίς να ενημερώνουν; Η Εκκλησία της Κρήτης δεν έπρεπε να γνωρίζει; Αισθανόμαστε προδομένοι από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ένα τόσο σοβαρό θέμα, αλλά και από τον πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα. Τελικά, η μόνη αγωνία του κ. Τσίπρα ήταν να… φύγουν από την μέση οι ιερείς” καταλήγει ο π. Ζαχαρίας Αδαμάκης.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης αναμένεται να συνεδριάσει την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, στο Ηράκλειο, προκειμένου να τοποθετηθεί επισήμως και να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Διαβάστε επίσης