Η Μάχη της Κρήτης στο Ιστορικό Μουσείο

Η Μάχη της Κρήτης στο Ιστορικό Μουσείο

Όπλα και κειμήλια, αλεξίπτωτα, κράνη και ηχογραφημένες μαρτυρίες «διηγούνται» στους επισκέπτες τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Κρήτη. Η Μάχη της Κρήτης «ζωντανεύει» στο Ιστορικό Μουσείο, αποκαλύπτοντας σε μικρούς και μεγάλους την φρίκη του πολέμου, αλλά και τον ηρωισμό των Κρητικών.

Στον δεύτερο όροφο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, στο Ηράκλειο, ένα τμήμα της συλλογής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι αφιερωμένο στην Μάχη της Κρήτης. Τα ιστορικά γεγονότα, η γενναιότητα των Κρητικών και των συμμάχων που αντιστάθηκαν στην γερμανική εισβολή, «ξεδιπλώνονται» μπροστά στα μάτια του επισκέπτη.

αλεξίπτωτο-μάχη της κρήτης

Ένα αλεξίπτωτο σε πρώτο πλάνο, όπλα ανταρτών σε μια γωνιά, ιατρικά εργαλεία και προσωπικά αντικείμενα στρατιωτών στις προθήκες, το χρονικό της μάχης γραμμένο στους τοίχους.

Μαρτυρίες

Η επίθεση. Οι αλεξιπτωτιστές. Η αντίσταση. Οι βομβαρδισμοί. Οι θηριωδίες. Τα ηχητικά ντοκουμέντα. Άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα, Κρητικοί, ξένοι πολεμιστές – σύμμαχοι και Γερμανοί – που συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, μοιράζονται όσα έζησαν με τις νεότερες γενιές.

Για να μην «ξεθωριάσουν» οι μνήμες. Να μην ξεχαστούν οι ήρωες. Να μην ζήσει ποτέ ξανά ο κόσμος μια τόσο «άγρια» μάχη…

Διαβάστε επίσης