Το Μουσείο Ελ Γκρέκο στο Φόδελε μοιάζει με… πίνακα ζωγραφικής

Το παλιό πηγάδι στην είσοδο, κάτω από την σκιά των αιωνόβιων δένδρων. Το καφενεδάκι, το παλιό καλντερίμι, οι κορμοί και τα πράσινα φύλλα που ξεπηδούν από τις πέτρες. Και στο βάθος, η μορφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο). Σε όποια μεριά και να κοιτάξεις, το Μουσείο Ελ Γκρέκο μοιάζει με… πίνακα ζωγραφικής.

Στο Μουσείο του Ελ Γκρέκο, στο Φόδελε, «συμβιώνουν» η τέχνη, η απλότητα και η αρμονία. Ευκάλυπτοι, ελιές, ο φροντισμένος κήπος, τα χρώματα της πέτρας, σε συντροφεύουν στο μικρό ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στον εκθεσιακό χώρο.

μουσείο-Ελ Γκρέκο-Φόδελε

«Το μουσείο χωρίζεται σε πέντε τμήματα. Στον μουσειακό χώρο, παρουσιάζονται 24 αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο, αλλά και σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Σε άλλη αίθουσα, φιλοξενούμε κάθε καλοκαίρι εκθέσεις καλλιτεχνών από την Κρήτη και άλλες περιοχές. Υπάρχουν, επίσης, συναυλιακός χώρος, το καφέ – αναψυκτήριο και το πωλητήριο αναμνηστικών» εξηγεί ο Ανδρέας Κοκκινάκης, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φόδελε.

μουσείο-φόδελε-καφενείο-ελ-γκρέκο

Χιλιάδες επισκέπτες

Το μουσείο λειτουργεί από το 1998. «Οι προσπάθειες για την δημιουργία του, για την αναστήλωση των κτισμάτων, ώστε να φιλοξενήσουν αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο, ξεκίνησαν το 1984. Ο χώρος ανήκει στον δήμο Μαλεβιζίου και έχει παραχωρηθεί στον σύλλογο, που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του Μουσείου Ελ Γκρέκο. Το μουσείο είναι ανοικτό από τις αρχές Απριλίου ως το τέλος του Οκτώβρη. Και υποδέχεται, κάθε χρόνο, γύρω στους 20.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Περίπου 10.000 είναι τα εισιτήρια και άλλοι τόσοι μπαίνουν δωρεάν, στο πλαίσιο διαφόρων δράσεων/ προγραμμάτων» αναφέρει ο ίδιος.

“Δεν αλλοιώθηκε ο χαρακτήρας του χώρου”

Η έκταση που φιλοξενεί το μουσείο ανήκε στην οικογένεια του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. «Πιθανολογείται ότι και ο ίδιος γεννήθηκε εδώ. Ο χώρος βρέθηκε εγκαταλελειμμένος, υπήρχαν μόνο τα θεμέλια των κτιρίων. Σε κάποια σημεία – για παράδειγμα, στο μονοπάτι – φαίνονται και οι παλιές πέτρες, τα σημάδια της αρχικής κατασκευής. Κατά την διάρκεια της ανακατασκευής, στόχος ήταν ο χώρος να μείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αρχική μορφή του. Να μην αλλοιωθεί η όψη, ο χαρακτήρας του. Και ο στόχος επιτεύχθηκε» αναφέρει ο κ. Κοκκινάκης.

Τα έργα του Ελ Γκρέκο

Στο Μουσείο του Ελ Γκρέκο, φιλοξενούνται αντίγραφα έργων όπως: «Η προσκύνηση των Μάγων» (1560 – ’67), «Η Θεραπεία του Τυφλού» (1570 – ’76), «Ο Άγιος Βενέδικτος» (1577 – ’79), «Ο Χριστός Αίρων τον Σταυρό» (1597 – 1607), «Η Οικογένεια του Γκρέκο» (1605), «Η Μαγδαληνή» (1577) και «Το πορτραίτο ενός Ζωγράφου» (1600 – 1605).

Οι επισκέπτες μπορούν, επίσης, να δουν φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις εορταστικές εκδηλώσεις του 1964 στο Φόδελε (για το «Έτος Ελ Γκρέκο»), αλλά και παλιά δημοσιεύματα – αφιερώματα εφημερίδων.

ατελιέ-μουσείο-ελ-γκρέκο

Η περιήγηση ολοκληρώνεται στο ατελιέ/ εργαστήριο ενός ζωγράφου, που παραπέμπει στην εποχή του Ελ Γκρέκο.

Διαβάστε επίσης