Ν. Κατσαρός: “Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει τοξικές ουσίες”

Ν. Κατσαρός: “Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει τοξικές ουσίες”

Τον “γρίφο” της αφρικανικής σκόνης και των επικίνδυνων σωματιδίων που “κουβαλάει”, αναλύει στο kritimono ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκος Κατσαρός. “Τα σωματίδια είναι βλαβερά για τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά” αναφέρει χαρακτηριστικά.

H Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κρήτης προειδοποίησε για υπερβάσεις των ορίων συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) στην ατμόσφαιρα, ως την ερχόμενη Δευτέρα και ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκος Κατσαρός, εξηγεί τους κινδύνους που “κρύβει” η… επέλαση της αφρικανικής σκόνης στο νησί.

“Η αφρικανική σκόνη είναι ένα φαινόμενο μετεωρολογικό, που… συναντάει την ανθρώπινη δραστηριότητα και γίνεται επικίνδυνο για τον οργανισμό μας. Περνώντας πάνω από τις μεγάλες πόλεις, η σκόνη απορροφά ατμοσφαιρικούς ρύπους, οργανικές ενώσεις που, επειδή είναι πολύ μικρές, δεν φιλτράρονται από τον οργανισμό μας. Αυτές οι βλαβερές, τοξικές και δηλητηριώδεις ουσίες, περνούν στους πνεύμονες και το αίμα και προκαλούν (ή εντείνουν) αναπνευστικά προβλήματα, βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά. Σε ακραίες περιπτώσεις, η πολύ υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων έχει συνδεθεί και με καρκινογενέσεις. Αλλά, αυτό είναι κάτι διαφορετικό, δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο στην χώρα μας” αναφέρει ο κ. Κατσαρός.

Το φαινόμενο εμφανίζεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην νότια Ελλάδα. “Λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, αλλά και επειδή η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ και παρακολουθεί πιο συστηματικά αυτές τις καταστάσεις, η αφρικανική σκόνη εντοπίζεται με μεγάλη συχνότητα. Ο μοναδικός τρόπος προστασίας, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες, είναι να αποφεύγεται η έντονη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, τις ημέρες εκδήλωσης του φαινομένου” καταλήγει ο κ. Κατσαρός.

 

Διαβάστε επίσης