Ο φίκος της Κοραή “κλείνει” τα 30

Ο φίκος της Κοραή “κλείνει” τα 30

Ο πελώριος φίκος που δεσπόζει στην πλατεία Κοραή, στο κέντρο του Ηρακλείου, «γεννήθηκε» σε ένα… πάρτι γενεθλίων, το 1988. Η ιστορία του πανύψηλου δέντρου, όπως την διηγείται ο «πειρατής» της Γαύδου, Βασίλης Τζουνάρας, που φύτεψε τον φίκο πριν από 30 χρόνια.

Ανηφορίζοντας την οδό Κοραή, με κατεύθυνση προς την μικρή πλατεία με τις καφετέριες και τα λιγοστά δέντρα, ξεπροβάλλει ένας τεράστιος φίκος, που «κλείνει», φέτος, 30 χρόνια ζωής.

φίκος-δώρο-τζουνάρας

Ο φίκος ήταν δώρο γενεθλίων

Η ιστορία του ξεκινάει το μακρινό 1988, σε ένα πάρτι γενεθλίων, σε μπαρ της πλατείας Κοραή. «Δούλευα, τότε, σε ένα μαγαζί στην πλατεία και μαζεύτηκαν μερικοί φίλοι, για τα γενέθλιά μου. Ανάμεσα στα δώρα που μου έκαναν, ήταν και ο φίκος. Ένα μικρό φυτό, σε μια γλάστρα» θυμάται ο ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού «Gavdos FM 88,8», Βασίλης Τζουνάρας.

φίκος-30-ετών

Το μικρό φυτό που του χάρισαν στα γενέθλιά του, έγινε τελικά ένα… δώρο για όλους τους Ηρακλειώτες. Ένα υπέροχο δέντρο, που «στέριωσε» στην πλατεία, «θέριεψε» και, εδώ και 30 χρόνια, ομορφαίνει την περιοχή.

πλατεία-κοραή-ηράκλειο

Η πλατεία Κοραή (αριστερά, ο φίκος)

«Όπως έχω πληροφορηθεί, το δέντρο είναι υπό την προστασία του δήμου Ηρακλείου. Κανείς όμως δεν ξέρεις ποιος το φύτεψε! Δεν είχα, τότε, χώρο για να κρατήσω τον φίκο. Τι να τον έκανα; Θα πήγαινε χαμένος. Σκέφθηκα να τον φυτέψω στην πλατεία και σήμερα είναι ολόκληρο δέντρο. Έπιασε… τόπο, λοιπόν, το δώρο!» λέει ο Βασίλης Τζουνάρας.

Διαβάστε επίσης