Πύλη Δερματά: Η πύλη των… σκουπιδιών

«Πνίγεται» στα σκουπίδια η πύλη Δερματά, στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου. Μία από τις πιο όμορφες (και ιστορικές) γωνιές της πόλης έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Την ίδια στιγμή, σε έναν από τους θόλους της πύλης έχει βρει καταφύγιο ένας άστεγος.

Χαρτόνια, αφίσες, φελιζόλ, πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια, σακούλες γεμάτες με σκουπίδια, ακόμα και… παιδικά παιχνίδια (!), έχουν συσσωρευτεί στην πύλη Δερματά, που θυμίζει σκουπιδότοπο. Οι εικόνες προκαλούν θλίψη, καθώς το υπέροχο μνημείο – μία από τις δύο σωζόμενες παράκτιες πύλες του οχυρωματικού περιβόλου του Ηρακλείου, μαζί με την πύλη Σαμπιονάρα – έχει παραδοθεί στην εγκατάλειψη. Σε αρκετά σημεία, τα κιγκλιδώματα έχουν σκουριάσει ή σπάσει. Από τα σκαλοπάτια έχουν αφαιρεθεί μάρμαρα. Στην δεξιά πλευρά του μνημείου έχουν σχηματιστεί «βουνά» από μπουκάλια, χαρτόκουτα και πλαστικές συσκευασίες. Και αν κάποιος προσπαθήσει να διασχίσει τον διάδρομο που οδηγεί στους θόλους της πύλης Δερματά, θα πρέπει να περπατήσει πάνω σε ένα… χαλί από σκουπίδια. Το «παζλ» συμπληρώνουν τα στάσιμα νερά, που συγκεντρώνονται κάθε τόσο στο σημείο, μετατρέποντας (σε συνδυασμό με τα σκουπίδια) το μνημείο σε… «απειλή» για την δημόσια υγεία.

πύλη δερματά-στάσιμα-νερά-σκουπίδια

Ένας άστεγος στην πύλη Δερματά

Στον… σκουπιδότοπο της πύλης Δερματά έχει απλώσει, εδώ και αρκετές ημέρες, τα λιγοστά υπάρχοντά του ένας άστεγος. Δυο χαρτόνια για στρώμα, ένα βρώμικο σεντόνι, μια παλιά κουβέρτα και δύο σακούλες με τρόφιμα και ρούχα.

άστεγος-πύλη δερματά

Όπως αναφέρουν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, που περνούν καθημερινά από το σημείο, η πύλη Δερματά «φιλοξενεί» συχνά αστέγους. «Επειδή η πύλη έχει τους θόλους, “κόβει”, κάπως, ο αέρας και έρχονται εδώ το βράδυ» αναφέρουν.

Η ιστορία της πύλης Δερματά

Η πύλη Δερματά βρίσκεται περίπου στην μέση του παράκτιου ενετικού τείχους του Ηρακλείου, στον ομώνυμο κόλπο. Σήμερα, είναι ορατό ένα τμήμα της εσωτερικής όψης της πύλης (προς την πόλη). Κάτω από την παραλιακή λεωφόρο σώζεται η έξοδός της προς την θάλασσα. Η πύλη σχεδιάστηκε για να ενώσει την πόλη με τον κόλπο του Δερματά και αποτελείται από τρεις θόλους.

πύλη δερματά-ηράκλειο-ιστορία

Ο κεντρικός θόλος ήταν πλατύς στην είσοδο και, όσο πλησίαζε προς την θάλασσα, στένευε. Οι άλλοι δύο δεν οδηγούσαν απευθείας στην πόλη, αλλά επικοινωνούσαν με την  κεντρική διάβαση της πύλης, μέσα από μεγάλα τοξωτά ανοίγματα. Η όψη της πύλης που «βλέπει» προς την πόλη ήταν περίτεχνα διακοσμημένη, με αετώματα και ανάγλυφες πλάκες. Ένα μεγάλο τμήμα της πύλης Δερματά καταστράφηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για την διάνοιξη νέων δρόμων στο σημείο.

Διαβάστε επίσης