Ρυτίδες και χαμόγελα σε μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας

Ρυτίδες και χαμόγελα σε μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας

Μια γυναίκα χαμηλώνει το κεφάλι για να προσκυνήσει την εικόνα του Χριστού. Ένας ηλικιωμένος περιμένει την σειρά του στο κουρείο. Λίγο πιο κάτω, δύο συνομήλικοί του παίζουν σκάκι. Σκαμμένα μάγουλα, ροζιασμένα χέρια, ρυτίδες, χαμόγελα, δεκαετίες «χαραγμένες» σε πρόσωπα και σώματα. Γηρατειά.

Στην έκθεση φωτογραφίας του Στέφανου Πατεράκη, με τίτλο «Τρίτη Ηλικία – Τρίτη Ζωή», που φιλοξενείται στο ξενοδοχείο Galaxy, στο Ηράκλειο, «πρωταγωνιστές» είναι οι… γονείς μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας. Άνθρωποι απλοί. «Φορτωμένοι» με βάσανα, εμπειρίες, πόνο, χαρές, κέφι και «δίψα» για ζωή.

«Τα γηρατειά είναι μια περίοδος της ζωής που δεν διαφέρει, όσο νομίζουμε, από τις υπόλοιπες. Έχουν χαρά και λύπη. Πόνο, αρρώστιες, νοσοκομεία, αλλά και παρέες, συναναστροφές, παιχνίδι, δουλειά, γέλιο. Προσπάθησα να αποτυπώσω όλα τα στάδια της γήρανσης, με τα θετικά και τα αρνητικά τους» εξηγεί στο kritimono.gr ο κ. Πατεράκης.

Φυσικοθεραπευτής στο επάγγελμα, ασχολείται με την φωτογραφία από τα παιδικά χρόνια του και δεν κρύβει την… αδυναμία τους στους ηλικιωμένους. «Έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την τρίτη ηλικία. Δουλεύω συχνά με ηλικιωμένους, κάνω και το μεταπτυχιακό μου στην Γηριατρική. Προσεγγίζω αυτούς τους ανθρώπους με πολλή αγάπη. Η φωτογραφία είναι το χόμπι μου. Ξεκίνησα από παιδί, αγόρασα έναν σκοτεινό θάλαμο όταν ήμουν φοιτητής, έκαψα… κάμποσα φιλμ, αλλά κάτι κατάφερα, τελικά» λέει ο ίδιος γελώντας.

Η ιδέα για μια έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στην τρίτη ηλικία «γεννήθηκε» με αφορμή το 6ο Παγκρήτιο Διεπιστημονικό Συνέδριο νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών και το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση, που διοργανώνεται από την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Ν. Ηρακλείου – Αλληλεγγύη. «Μόλις έμαθα για το συνέδριο, σκέφθηκα ότι ήταν μια καλή αφορμή. Υλικό υπήρχε, επισκέφθηκα και κάποιους χώρους στους οποίους φιλοξενούνται ηλικιωμένοι και συγκέντρωσα περίπου 300 φωτογραφίες. Από Αθήνα, Ιεράπετρα, Θεσσαλονίκη, Τουρκία και άλλες περιοχές».

Από τις 300 φωτογραφίες, οι 50 «περιμένουν» ως την Κυριακή, στο ξενοδοχείο Galaxy, μικρούς και μεγάλους, που θέλουν να «ανακαλύψουν» τις συνήθειες, τις δυσκολίες, τα προβλήματα, την καθημερινότητα των ηλικιωμένων.

Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό, Παρασκευή 28/9 και Σάββατο 29/9, από τις 09:00 ως τις 21:00 και Κυριακή 30/9, από τις 09:00 ως τις 12:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πρόκειται για την δεύτερη ατομική έκθεση φωτογραφίας του Στέφανου Πατεράκη, που έχει συμμετάσχει και σε 20 ομαδικές εκθέσεις.

Δείτε περισσότερα για την έκθεση εδώ.

Διαβάστε επίσης