Το «σπίτι» της Εθνικής Ελλάδας στα Χανιά

Στον αριθμό 40 της οδού Τσουδερών, στα Χανιά, «ξεδιπλώνεται» η ιστορία της Εθνικής Ελλάδας ποδοσφαίρου. Φανέλες με τις υπογραφές διεθνών ποδοσφαιριστών, η μπάλα του τελικού του Euro 2004, φωτογραφίες, αφίσες, εισιτήρια και λάβαρα, «διηγούνται» τα κατορθώματα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και… «κατακτούν» το TripAdvisor!

Οι μπάλες του ημιτελικού και του τελικού του Euro 2004. Η ελληνική σημαία που κρατούσαν οι διεθνείς την ώρα της απονομής στην Πορτογαλία. Η φανέλα που φόρεσε ο Γιώργος Καραγκούνης στο τελευταίο παιχνίδι του με την Εθνική Ελλάδας, κόντρα στην Κόστα Ρίκα, στο μουντιάλ της Βραζιλίας. Τα γάντια του Σαργκάνη. Φανέλες του Δέλλα, του Κατσουράνη, του Καψή, του Νιόπλια και του Μαχλά. Κασκόλ, λάβαρα, αφίσες και δημοσιεύματα εφημερίδων για τις επιτυχίες της εθνικής ομάδας.

Στο «σπίτι» της Εθνικής Ελλάδας Ποδοσφαίρου, στα Χανιά, 1.700 εκθέματα «μιλούν» για την ιστορία, τα «πέτρινα χρόνια» και τις επιτυχίες της εθνικής ομάδας, με αποκορύφωμα τον… άθλο του 2004, στα γήπεδα της Πορτογαλίας. «Πριν από 5 χρόνια, είχαμε 200 εκθέματα. Σήμερα, έχουμε 1.700 και, σύμφωνα με το TripAdvisor, είμαστε ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία στην Ελλάδα!» λέει στο kritimono ο πρόεδρος του Συλλόγου Φιλάθλων Εθνικής Ελλάδας Νομού Χανίων «Γαλανόλευκος Φάρος», Νίκος Φλέκκας.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2004, στηρίζοντας την προσπάθεια της Εθνικής Ελλάδας, στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Μετά την κατάκτηση του τροπαίου, τα μέλη του «Γαλανόλευκου Φάρου» αποφάσισαν να δημιουργήσουν το «σπίτι» της εθνικής ομάδας, στην πόλη των Χανίων.

Φανέλες του Κυράστα και… χορτάρι από το Ντα Λουζ!

«Το 70% των αντικειμένων της συλλογής είναι από δωρεές Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Το υπόλοιπο 30% από δικές μας αγορές. Οι διεθνείς μας έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια και μας στηρίζουν. Αλλά δεν είναι μόνο οι ποδοσφαιριστές. Για παράδειγμα, η σύζυγος του αείμνηστου, Γιάννη Κυράστα, μας εμπιστεύτηκε δύο φανέλες του, με το εθνόσημο».

Η συλλογή του μουσείου μεγαλώνει συνεχώς, με σημαίες, κασκόλ, μπάλες, αλλά και φανέλες ξένων ποδοσφαιριστών – αντιπάλων της εθνικής ομάδας. «Ακόμα και χορτάρι από το Ντα Λουζ έχουμε, εκεί που η Εθνική Ελλάδας έγραψε ιστορία, το 2004! Από πλευράς εκθεμάτων, είμαστε το μεγαλύτερο μουσείο εθνικής ομάδας, σε όλο τον κόσμο. Έρχονται οι τουρίστες και… τα χάνουν! Τους φαίνεται απίστευτο ότι υπάρχει μουσείο εθνικής ομάδας με τόσο πλούσια συλλογή».

Το μουσείο είναι χωρισμένο σε δύο αίθουσες. «Η πρώτη ονομάζεται ‘’Euro 2004’’ και η δεύτερη ‘’Αλκέτας Παναγούλιας’’. Στην δεύτερη αίθουσα, μπορεί κανείς να δει όλη την ιστορία της εθνικής ομάδας, την ιστορία της φανέλας. «Η παλαιότερη φανέλα που έχουμε είναι του 1971, του Σαράφη. Η πιο ιστορική όμως είναι η φανέλα του Νικολούδη, από την νίκη της Ελλάδας επί της Σοβιετικής Ένωσης, με 1-0, το 1979. Αυτό το γκολ μας έδωσε την πρώτη πρόκριση σε μεγάλη διοργάνωση, στο Κύπελλο Εθνών του 1980. Έτσι άρχισαν όλα…» καταλήγει ο κ. Φλέκκας.

Για περισσότερα ρεπορτάζ από την Κρήτη, ακολουθήστε το kritimono.gr στο Facebook!

Διαβάστε επίσης