Στην (ξεχωριστή) μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου…

Στην (ξεχωριστή) μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου…

Γιορτάζει σήμερα, 28 Ιουλίου, το (ξεχωριστό) μοναστήρι της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στο Ηράκλειο. Η ιστορία και οι ιδιαιτερότητες της μονής, το ιερό που βρίσκεται στο κέντρο του ναού και οι αγιογραφίες που είναι αφιερωμένες στους αγίους της Κρήτης.

Η μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στο Ηράκλειο, είναι ξεχωριστή. Χτισμένη μετά από τάμα δύο γυναικών, το ισόγειό της χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια ως εκθεσιακός χώρος. Γυναίκες της περιοχής έπλεκαν, έφτιαχναν υφαντά, κεντήματα, τάματα και τα πουλούσαν. Στόχος ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για την αποπεράτωση του ναού.

Μετά από αίτημα των πιστών, που αποδέχθηκε ο τότε αρχιεπίσκοπος Ευγένιος, διαμορφώθηκε – πρόχειρα – ένας χώρος, στην μέση της αίθουσας, για να χρησιμοποιηθεί ως ιερό. Την δεκαετία του 1970, όταν το κτίσμα ήταν πια έτοιμο, αποφασίστηκε να διατηρηθεί αυτή η διαρρύθμιση.

μοναστήρι-οσία-ειρήνη-χρυσοβαλάντου-άγιοι-της-κρήτης

Οι άγιοι της Κρήτης

Η μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου είναι διακοσμημένη με αγιογραφίες αφιερωμένες στους αγίους της Κρήτης. Στους νεομάρτυρες που ασκήτεψαν και δίδαξαν στο νησί, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την Ορθοδοξία και λατρεύονται σε πόλεις και χωριά της Κρήτης. Ανάμεσά τους, ο άγιος Μύρωνας, ο άγιος Γεώργιος από τον Αλικιανό Κυδωνίας, ο άγιος Μανουήλ από τα Σφακιά, ο άγιος Μάρκος και οι Τέσσερις Μάρτυρες. Καθένας με την δική του, σπουδαία, ιστορία.

Δείτε εδώ περισσότερα για τους αγίους της Κρήτης. Τους αγίους με τα… στιβάνια και τα σαρίκια, που πολέμησαν για την Ορθοδοξία. 

άγιοι-της-κρήτης-οσία-ειρήνη-χρυσοβαλάντου-ηράκλειο

Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, το ιερό που βρίσκεται στο κέντρο του ναού και οι μορφές των αγίων της Κρήτης στους τοίχους, κάνουν την μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου έναν από τους πιο ξεχωριστούς ναούς του νησιού, αλλά και όλης της χώρας.

Διαβάστε επίσης