Στον μαγικό κόσμο του Ενυδρείου Κρήτης

«Βουτιά» στις 60 δεξαμενές του Ενυδρείου Κρήτης, με τους περίπου 2.000 θαλάσσιους οργανισμούς, από 200 διαφορετικά είδη. Οι καρχαρίες που προκαλούν δέος, η εκπληκτική «παράσταση» των μεδουσών, το ψάρι – κλόουν και οι «μετανάστες» από τις τροπικές θάλασσες, που «μαγεύουν» μικρούς και μεγάλους.

Στον μαγικό κόσμο του Ενυδρείου Κρήτης – CretAquarium, τσιπούρες και ροφοί «χορεύουν» δίπλα σε επιβλητικούς καρχαρίες, χταπόδια και σαλάχια «ποζάρουν» όλο… νάζι στον φακό, καβούρια και αστερίες… ξεκουράζονται στα βράχια και θαλάσσιες ανεμώνες «παίζουν» με το φως και αλλάζουν  χρώματα. «Το Ενυδρείο Κρήτης είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Ηρακλείου (και όχι μόνο), μετά την Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Κάθε χρόνο, υποδέχεται περίπου 250.000 επισκέπτες. Το Ενυδρείο είναι αφιερωμένο στους θαλάσσιους οργανισμούς της Μεσογείου. Φιλοξενεί όμως και άλλα είδη, κυρίως λεσσεψιανούς μετανάστες, που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, τα τελευταία χρόνια, στα ελληνικά νερά» εξηγεί ο βιολόγος του Τμήματος Εκπαίδευσης του Ενυδρείου Κρήτης, Μιχάλης Φουργιαλάκης.

μυλοκόπι-τσιπούρα-ενυδρείο-κρήτης

Σε μία από τις πρώτες δεξαμενές, στέκεται καμαρωτή πίσω από το τζάμι, μια τροφαντή αστακοκαραβίδα. Λίγο πιο κάτω, ξεπροβάλλουν μπεκατσόψαρα, καπόνια και… ψάρια – κότες. Ψηφιδόβατοι και βατοτρυγόνες εξασκούνται στην… τέχνη του καμουφλάζ και στην μεγαλύτερη δεξαμενή «σκίζουν» τα νερά δύο καλοταϊσμένοι καρχαρίες. «Στην φύση, οι καρχαρίες τρώνε μία φορά την εβδομάδα. Εδώ, τους ταΐζουμε τρεις φορές. Γι΄αυτό είναι, έτσι, ήσυχοι. Δεν τους ναρκώνουμε, όπως πολλοί νομίζουν. Στο Ενυδρείο έχουμε έναν αρσενικό και έναν θηλυκό καρχαρία» αναφέρει ο κ. Φουργιαλάκης. Οι καρχαρίες είναι οι… σταρ του Ενυδρείου. «Η συγκεκριμένη δεξαμενή προσελκύει τον περισσότερο κόσμο και είναι η πιο φωτογραφημένη. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα είδη που αγαπούν οι επισκέπτες. Το χταπόδι, οι μέδουσες, τα μεγάλα ψάρια (βλάχοι, ροφοί κλπ.), οι ιππόκαμποι και το ψάρι – κλόουν, ο αγαπημένος Nemo των παιδιών».

καρχαρίες-ενυδρείο-κρήτης

Οι καρχαρίες έχουν για… γείτονες σμέρνες και σφυρίδες. «Η σμέρνα είναι ένα είδος που κινείται περισσότερο το βράδυ. Ισχύει για πολλούς οργανισμούς αυτό. Θα τους δεις αλλιώς το πρωί, αλλιώς το απόγευμα, αλλιώς το βράδυ. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε επίσκεψη στο Ενυδρείο είναι ξεχωριστή. Βλέπεις κάτι καινούριο, διαφορετικό». Τσιπούρες, κρανιοί, κέφαλοι, λιθρίνια και μυτάκια «συγκατοικούν» σε μία από τις πιο εντυπωσιακές δεξαμενές, ενώ στην καινούρια ανοικτή δεξαμενή του Ενυδρείου έχουν «κατασκηνώσει» τα σαλάχια. «Οι περισσότεροι θαλάσσιοι οργανισμοί που φιλοξενούνται στο Ενυδρείο προέρχονται από το Ινστιτούτο Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ. Υπάρχουν, επίσης, δίκτυα Ενυδρείων, στα οποία συμμετέχει το Ενυδρείο Κρήτης. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, γίνονται ανταλλαγές ειδών. Πολλά ψάρια τα φέρνουν επαγγελματίες ψαράδες. Μιλάμε κυρίως για ψάρια που δεν έχουν μεγάλη εμπορική αξία ή είναι επικίνδυνα».

Λαγοκέφαλοι και λεοντόψαρα

Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν οι λαγοκέφαλοι, που εντοπίζονται συχνά στα νερά της Κρήτης, αλλά και το δηλητηριώδες λεοντόψαρο. «Όσο θερμαίνεται η Μεσόγειος, τόσο πιο φιλόξενη γίνεται για τέτοια είδη. Το πρόβλημα είναι ότι στην Μεσόγειο δεν υπάρχουν οι φυσικοί εχθροί αυτών των οργανισμών, με αποτέλεσμα να χάνεται η ισορροπία στον βυθό. Το λεοντόψαρο είναι συγγενής της σκορπίνας, με δηλητήριο στα αγκάθια. Λεσσεψιανός μετανάστης, όπως ονομάζονται τα ψάρια που φθάνουν στην περιοχή μας μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο χαρακτηρισμός προέρχεται από τον Φερδινάνδο Λεσσέψ, τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την διάνοιξη της διώρυγας».

Ιππόκαμποι και μέδουσες

Λίγο πιο κάτω, κολυμπούν πολύχρωμα γαϊτανούρια και ιππόκαμποι και γυαλίζουν στο φως οι θαλάσσιες ανεμώνες. «Οι ανεμώνες της θάλασσας έχουν πλοκάμια με δηλητήριο, για να συλλέγουν την τροφή τους. Συνήθως, μικρά ψάρια» εξηγεί ο κ. Φουργιαλάκης, βαδίζοντας προς την δεξαμενή με τις μέδουσες, που στήνουν τον δικό τους «χορό». Σε μια άκρη, ανάμεσα στις πέτρες, κρύβεται μια πράσινη χελώνα. Και η περιήγηση στο Ενυδρείο Κρήτης ολοκληρώνεται με τα εντυπωσιακά τροπικά ψάρια και ένα πολύχρωμο «δάσος» από κοράλλια.

τροπικά-ψάρια-κοράλλια-ενυδρείο

Ενυδρείο Κρήτης – Info

Το Ενυδρείο Κρήτης – CretAquarium εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2005. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα Ενυδρεία της Ευρώπης, με περισσότερα από 100 διαφορετικά σημεία παρατήρησης. Το Ενυδρείο διαθέτει αίθουσα χωρητικότητας 130 ατόμων, για εκδηλώσεις, προβολές  και επίσημα γεύματα, καθώς και ένα ολοκληρωμένο σύστημα ακουστικής ξενάγησης σε εννέα γλώσσες. Στις «καραντίνες» του Ενυδρείου (στο υπόγειο) διεξάγονται επιστημονικά πειράματα, γίνεται αναπαραγωγή θαλασσίων ειδών και φιλοξενούνται θαλάσσιοι οργανισμοί που χρειάζονται θεραπεία και φροντίδα. Το CretAquarium είναι ανοικτό 365 ημέρες τον χρόνο (ακόμα και σε γιορτές ή αργίες). Χειμερινό ωράριο (1/10-30/04): 09:30 – 17:00. Θερινό ωράριο (1/05-30/09): 09:30-21:00.

 

 

Διαβάστε επίσης